Het Gerechtshof in Den Haag heeft de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) vandaag opnieuw in het gelijk gesteld inzake de uitbetaling van de Aujeszky-rente vanaf 1993, door de Sociaal Economische Raad (SER).
De SER moet aan NVV ruim 10,8 miljoen uitkeren. Dit bedrag wordt nog eens vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 1 januari 2014 tot op de dag van uitbetaling. Hiermee komt de vergoeding die de SER moet betalen, ruim boven 11 miljoen euro. Dit bedrag komt bovenop de 16,1 miljoen euro die de SER in 2013 van de rechter al moest uitkeren aan NVV.
Deze 16,1 miljoen euro betrof de compensatie voor de geleden schade tijdens de Verordeningsperiode 1993-1998. Tijdens die periode verplichtte het toenmalig Landbouwschap varkenshouders hun dieren, tegen vooraf vastgestelde tarieven, in te enten tegen de Ziekte van Aujeszky. De SER treedt op als Vereffenaar van het vermogen van het Landbouwschap.
Verzet
De 16,1 miljoen euro die in 2013 werd uitgekeerd was echter inclusief een rentevergoeding berekend vanaf 2003. NVV heeft zich hier van meet af aan tegen verzet en heeft altijd gesteld dat de wettelijke rente moet worden berekend vanaf het ontstaan van de schade, in 1993. De rechtszaak over die achterstallige rente won NVV in november 2014. De SER werd toen veroordeeld tot het uitkeren van nog eens bijna 11 miljoen euro. Het bedrag zal dit keer boven de 11 miljoen euro uitvallen, omdat dit nog moet worden vermeerderd met de wettelijke rente tot op de dag van uitbetaling aan NVV.
Leugens
Een onopgemerkte typefout in de vaststellingsovereenkomst in 2013 tussen NVV en de SER leidde tot het nieuwe geschil. De SER misbruikte deze typefout om de NVV de bijna 11 miljoen euro, waar de (oud)leden van NVV volop recht op hadden, te onthouden. De betrokken SER-bestuurders gingen zelfs zover dat ze voor de rechtbank beweerden dat het ingangsjaar 2003 de uitkomst was van de onderhandelingen tussen NVV en de SER. NVV heeft hierover echter nooit onderhandeld en heeft altijd aan 1993 als ingangsdatum vastgehouden. Ondanks de herhaaldelijke leugens van de betrokken SER-bestuurders, is de rechter tot twee keer toe zeer duidelijk; de wettelijke rente moet vanaf 1993 uitgekeerd worden.
Feeststemming
In het NVV-kantoor in Barneveld heerste vandaag een feeststemming en voldoening omdat er opnieuw recht is gesproken. NVV-voorzitter Ingrid Jansen sneed samen met oud-voorzitter Willie van Gemert en NVV-secretaris Frank Donkers een taart aan om de zege te vieren.
Willie van Gemert
Willie van Gemert uit het Brabantse Helvoirt staat aan de wieg van de hele 21 jaar durende Aujeszky-procedure. Helemaal alleen begon hij als varkenshouder in 1995 de procedure omdat hij het niet eens was met de Aujeszky-entingen tegen vastgestelde tarieven. De procedure die hij aanvankelijk startte als individueel varkenshouder, werd eind jaren negentig verder opgepakt door NVV en vijf varkenshouders, die eveneens overtuigd waren van het onrecht. NVV wilde genoegdoening voor álle leden-varkenshouders. ‘En dat is vandaag gebeurd. Onze leden en oud-leden verdienen deze gerechtigheid. De strijdvaardigheid die NVV al zo lang kenmerkt, is vandaag terecht opnieuw beloond’, aldus Ingrid Jansen.
Bron: Persbericht NVV