De veehouderij staat voor grote uitdagingen: het verminderen van emissies terwijl tegelijkertijd wordt voldaan aan steeds strengere milieunormen, wat vraagt om innovatieve oplossingen en aanpassingen in de bedrijfsvoering. DLV Advies begeleidt veehouders bij deze transitie door proefstallen te ondersteunen die emissies reduceren via innovatie, verduurzaming en een andere managementaanpak.
Met behulp van sensortechnologie wordt in de stallen continu de emissie gemeten, zodat nauwkeurig kan worden bepaald of de gestelde doelen worden bereikt. Dit proces speelt een belangrijke rol bij het verkrijgen van een doelvoorschriftenvergunning, waarmee bedrijven meer flexibiliteit krijgen om hun eigen aanpak.
Ondernemer krijgt touwtjes in handen
“Een doelvoorschriftenvergunning stelt een emissieplafond vast, maar geeft de ondernemer de touwtjes in handen om te sturen. Hierbij ligt de nadruk op resultaat”, zegt Tom Ploeger, project accountmanager bij DLV Advies. Dit geeft veehouders de ruimte om innovatieve technieken, maar met name managementstrategieën te gebruiken, afgestemd op hun specifieke situatie. Tom: “Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van water bij mest of het toepassen van meer hygiënische maatregelen in stallen. Door onze sensormetingen zien we hierdoor een daling van emissie. Een simpele oplossing die niet alleen effectief maar ook duurzaam en toekomstbestendig is.”
Doelgerichte- versus middelgerichte vergunningen
Bij een middelgerichte vergunning wordt voorgeschreven welke technieken of systemen toegepast moeten worden. Hoewel dit zekerheid biedt, beperkt het innovatie. “Vanuit DLV Advies voeren we meerdere metingen uit in proefstallen. De sensoren meten 24/7 emissies en geven inzicht in uitstoot van ammoniak, fijnstof en methaan. Deze data is niet alleen nuttig voor de bedrijfsvoering, maar ook voor het verkrijgen van vergunningen”, benoemt Tom.
Kenmerken van een doelvoorschriftenvergunning:
- Resultaatgericht: focus op het behalen van emissiedoelen
- Flexibiliteit: vrijheid in keuze van technologie en methoden
- Innovatie: ruimte voor creatieve oplossingen en nieuwe technieken
Toepassen van innovaties zonder vastgestelde emissiefactor
Sinds de invoering van experimenteerruimte voor doelgerichte vergunningen in 2021 hebben enkele provincies stappen gezet, zoals Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel. Toch blijft de implementatie complex. Tom: “De grootste uitdaging is het overtuigen van bevoegde instanties met harde data over emissiereductie. Dit vraagt om samenwerking tussen veehouders, technologieontwikkelaars en adviseurs. Met een doelvoorschriftenvergunning kunnen we eenvoudiger innovaties toepassen die nog geen vastgestelde emissiefactor hebben, zoals dagontmesting of het gebruik van salpeterzuur voor mestverzuring.”
Van sensortechnologie tot doelvoorschriftenvergunning
DLV Advies ondersteunt veehouders bij het aanvragen van doelgerichte vergunningen door:
- Het begeleiden van proefstallen
- Het verzamelen en analyseren van emissiedata
- Het opstellen van gedegen milieutechnische onderbouwingen
- Aanvraag vergunning
“Onze adviseurs werken nauw samen met gemeenten en omgevingsdiensten,” vertelt Tom. “Hierdoor vergroten we de kans op een succesvolle vergunningaanvraag.” “Neemt niet weg dat er nog wel veel hobbels genomen moeten worden”, vult Jeroen van Boxmeer aan. Jeroen is adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu en nauw betrokken bij de aanvragen van doelgerichte vergunningen. “Met provincie Zeeland zijn we in een vergevorderd stadium om tot een doelvoorschriftenvergunning te komen.”
Inmiddels ligt bij Provincie Gelderland de eerste omgevingsvergunning op basis van doelvoorschriften ter inzage. De vergunning in Gelderland is bedoeld voor een varkensstal met dagontmesting. Voor deze techniek is nog geen emissiefactor waardoor het onzeker is welke reductie wordt behaald. De emissie wordt continu gemeten en er komt een plan van aanpak voor het geval de uitstoot boven het afgesproken plafond uitkomt.
Bron: dlvadvies