De nieuwe website The Pig Story – een initiatief van meerdere groepen varkenshouders en de POV – trekt zoveel positieve belangstelling, dat dieractivisten er geprikkeld door zijn geraakt. De nieuwe website laat op leerzame en kleurrijke wijze zien hoe varkens worden gehouden, waar het voedsel vandaan komt en welke bijdrage de varkenshouderij levert aan de maatschappij.
Varkens in Nood stelt een klacht te willen indienen tegen The Pig Story bij de Reclame Code Commissie. De POV weet nog niet tegen welke ‘reclame’, maar ziet deze zaak met vertrouwen tegemoet.
The Pig Story
The Pig Story biedt veel informatie speciaal voor kinderen. Er is bijvoorbeeld een lespakket gemaakt voor leerlingen van het basisonderwijs. Deze is toegestuurd naar alle basisscholen. Leerkrachten bepalen zelf welk lesmateriaal zij willen gebruiken in de klas. De POV is blij dat er nu ook een ‘varkensles’ gegeven kan worden en hoopt dat veel scholen hiervan gebruik gaan maken.
The Pig Story is verder bedoeld voor iedereen die graag een stukje vlees eet en wil weten waar het vandaan komt. “Het is onze taak om kinderen en volwassen duidelijk te maken dat het eten van vlees goed is voor hun gezondheid en dat het waardevolle voedingsstoffen bevat, zeker voor kinderen in de groei. Wij laten op The Pig Story de boeren zien en hun dieren en vertellen over eisen die gesteld worden aan het dierenwelzijn en de voedselveiligheid. Onze varkenshouders hebben veel verhalen te vertellen. Verder moeten mensen vooral genieten van een lekker stukje vlees”, stelt Linda Janssen, voorzitter van de POV.
Elkaar respecteren
Dat dieractivisten het gemunt hebben op The Pig Story is een compliment. Het betekent dat dit concept de aandacht trekt. Wel zou er meer respect mogen zijn voor het eten van vlees. "Wij respecteren een vegetarische levenswijze, het zou mooi zijn als het omgekeerde ook geldt. Het kan niet zo zijn dat een kleine groep dieractivisten of vegetariërs onze boeren de wet voorschrijft, en wil uitmaken waarover boeren wel en niet mogen communiceren met het publiek”, stelt Janssen. Immers, 95 procent van de Nederlanders eet vlees, waarvan een klein deel biologisch (het marktaandeel van biologisch vlees is met 3,6 procent klein. De vraag naar dit product is beperkt).
De POV verwacht niet op één lijn te kunnen komen met Varkens in Nood. Boeren die vee houden en activisten die de veehouderij willen opdoeken of aan onrealistische banden willen leggen, dat botst. Maar je moet elkaar wel respecteren.