Amerikaanse wetenschappers hebben een veelbelovend nieuw antibioticum ontdekt, tijdens een screening van bacteriën afkomstig uit modder.
Ze beschrijven hun ontdekking in de nieuwste editie van Nature.
De Amerikanen stoften een methode af die in de jaren veertig ruim twintig antibiotica opleverde: het screenen op bacteriedodende capaciteiten van bodemmicroben. Destijds droogde de bron op toen alle kweekbare bacteriën waren onderzocht. Echter, 99 procent van de bodembacteriën groeit niet zomaar in het laboratorium. Daarom ontwikkelde het onderzoeksteam een methode om veel meer microben te kunnen kweken. Ze gebruikten een microchip, waarin individuele bacteriën in een beetje grond opgroeien. Zo testten ze tienduizend bacteriën.
Eén ervan maakte een molecuul aan dat de opbouw van de celmembranen van een groot aantal bacteriën belemmert, waardoor die sterven. Onder meer de ziekenhuisbacterie MRSA blijkt gevoelig voor dit 'teixobactine'. In muizen bleek het middel effectief, tests op mensen volgen nog.
Geen resistentie
In hun lab wisten de onderzoekers geen resistentie op te wekken tegen het antibioticum. Ze vermoeden dat het dertig jaar duurt voor die in ziekteverwekkers optreedt.
"Dit is het grootste nieuws in ons vakgebied van de afgelopen twintig jaar", aldus Willem van Schaik, microbioloog in het UMC Utrecht, die niet betrokken was bij de studie.
Hij betwijfelt wel of de resistentie echt zo langzaam zal ontstaan. Mogelijk is de bacterie zelfs zelf resistent tegen teixobactine, omdat de aanmaak ervan anders dodelijk zou zijn. Dit gen zou de bacterie kunnen overdragen aan andere soorten.
Een ander nadeel is dat lang niet alle ziekteverwekkers gevoelig zijn voor de stof, omdat het molecuul niet door hun celmembraan heen past. Mogelijk levert de revolutionaire microchip in de komende jaren zo'n molecuul op.
Bron: Nu.nl
Foto: Duncan Hill