In mei is het saldo van de vleesvarkenshouderij bijna 1.000 euro lager dan in mei vorig jaar. De kosten van voer en vooral biggen zijn fors lager, maar te weinig om de opbrengstendaling te compenseren. Het saldo in mei was wel iets hoger dan in april dit jaar, waardoor het inkomen licht positief is geworden.
Lagere opbrengsten en toegerekende kosten
Vergeleken met vorig jaar zijn de prijzen van vleesvarkens, biggen en voer in mei duidelijk lager. Per saldo zijn de opbrengsten in mei net iets sterker gedaald dan de toegerekende kosten. In de eerste vier maanden van 2015 was dat beeld anders; de prijzen werden maandelijks iets hoger tot de kentering kwam in mei.
De marges in mei zijn vergeleken met april iets verbeterd door 2.250 euro lagere kosten voor biggen, dankzij de 11% lagere biggenprijs. Dat was voldoende om 1.200 euro lagere opbrengsten (-2%) op te vangen. De voerkosten bleven in mei stabiel, na de lichte stijging in voorgaande maanden.
De varkensprijzen hebben last van de moeizame afzet binnen Europa. Met name de afzet van hammen naar Zuid-Europa liep slecht, terwijl ook de verkoop naar Engeland tegenvalt. Daarnaast heeft de vleesverkoop in Oost-Europa last van de grotere productie aldaar. Positief is dat de EU-export van varkensvlees een impuls krijgt door de relatief lage eurokoers.
In de VS krijgt de varkenssector controle op de diarreeziekte PED, die nog niet is uitgeroeid. Aangejaagd door de lage voerkosten heeft de Amerikaanse productie zich snel weten te herstellen. In maart telde de VS 7% meer varkens dan dezelfde maand in 2014, toen de varkensstapel het kleinst was sinds 2006. De hogere productie zal in het komende halfjaar wel leiden tot lagere prijzen in de VS.
Lager saldo dan mei vorig jaar
In mei is het saldo van het standaardbedrijf met 1.700 vleesvarkens bijna 1.000 euro lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat kwam vooral door lagere opbrengsten. De kosten van voer en vooral biggen waren ook fors lager, maar te weinig om een saldodaling te voorkomen. In april en mei ligt het saldo onder het langjarig gemiddelde. Het saldo stond in de afgelopen vijf maanden weliswaar sterk onder invloed van de prijswijzigingen, maar het saldo bleef binnen de range van 6.400 en 7.500 euro per maand. De vleesvarkenshouders wentelen de lagere vleesopbrengsten grotendeels af op de biggenleveranciers via lagere biggenprijzen.
Cumulatief saldo 11.000 euro hoger
Het cumulatieve saldo over de eerste vijf maanden ligt 11.000 hoger dan over dezelfde periode van vorig jaar. Het jaar begon goed, met resultaten boven het gemiddelde. Maar in mei kwam het cumulatieve saldo onder het langjarig gemiddelde terecht. Het huidige cumulatieve saldo is vergelijkbaar met dat in dezelfde periode in 2012.
Foto: Green Fire Productions
Meer informatie
LEI hoofdkantoor
Alexanderveld 5
2585 DB Den Haag
T.: +31 (0)70 3358330
E.: informatie.lei@wur.nl
W.: www.agrimatie.nl