De Duitse delegatie heeft de uitkomsten gepresenteerd van een conferentie over Afrikaanse Varkenspest (AVP) die is gehouden en marge van de Internationale Groene Week op 19 januari 2018 in Berlijn. Op de conferentie is besloten tot nauwere samenwerking en verbeterde informatie-uitwisseling wat betreft de bestrijding en preventie van AVP. De kern van de verklaring die de ministers op de high-level meeting hebben afgegeven is dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is voor landbouwers en jagers in de strijd tegen de verdere verspreiding van de ziekte in Europa.
De Tsjechische delegatie heeft aandacht gevraagd voor de rol van onderzoek bij de bestrijding van AVP en heeft de Europese Commissie gevraagd de coördinatie op zich te nemen en het onderzoek op EU-niveau te versterken en te financieren. De zorg om verdere verspreiding van AVP werd breed gedeeld onder de lidstaten. Er was brede steun voor het initiatief van Tsjechië en een eerder voorstel van Denemarken voor verder onderzoek en de coördinerende rol van de Europese Commissie daarin. De menselijke factor werd gezien als het grootste risico bij de verspreiding van de ziekte. Ook Schouten heeft haar zorgen geuit over de verdere verspreiding van AVP en heeft de noodzaak tot samenwerking benadrukt. Ze heb aangegeven dat goed bekeken moet worden welk nieuw onderzoek relevant is voor de bestrijding van AVP en dat de Europese Commissie daarin coördinerend moet optreden.
Gelet op de in Nederland aanwezige expertise op het gebied van de bestrijding van dierziekten, heeft Schouten haar hulp aangeboden. Commissaris Andriukaitis onderkende de ernst van de situatie die is verergerd ondanks de gepleegde inspanningen. De Europese Commissie blijft kritisch kijken naar de maatregelen die moeten worden getroffen, naar de monitoring van de wilde zwijnenpopulatie en zal technische ondersteuning bieden daar waar nieuwe haarden opduiken. De Commissaris heeft verder gewezen op het belang van de menselijke factor. Alle stakeholders moeten worden betrokken, jagers, bosbouwers, vervoerders, maar ook derde landen. De Commissaris roept de lidstaten waar geen uitbraken hebben plaatsgevonden op om de preventieve maatregelen op te hogen conform het wettelijk EU-kader. Er zijn financiële middelen beschikbaar zoals uit Horizon 2020 en het 7e Kaderprogramma. Wat betreft nader onderzoek wordt onder meer gedacht aan onderzoek naar mogelijke vaccins, nader onderzoek naar de epidemiologie van AVP en het inzetten van ITtools voor actieve en passieve surveillance.