Het saldo van vleesvarkens is in augustus 800 euro hoger uitgekomen dan vorig jaar doordat de kosten iets sterker daalden dan de opbrengsten. De opbrengsten van vleesvarkens zijn 13% lager dan vorig jaar.
Daar staat tegenover dat de biggen ruim 40% in prijs zijn gedaald. De voerkosten zijn wel gestegen. Het saldo van augustus ligt bijna op het langjarig gemiddelde 2008-2017. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 2.200 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.
Kosten daalden sterker dan de opbrengsten
Vanaf mei stegen de marges vooral door lagere kosten voor biggen. Ook de opbrengsten werden hoger dankzij seizoensmatig aantrekkende prijzen van vleesvarkens. Het derde kwartaal is doorgaans het beste kwartaal van het jaar. De voerkosten zijn 6% hoger dan augustus vorig jaar, vooral door oplopende prijzen van granen als gevolg van de droogte. Vooral dankzij de gedaalde kosten van biggen is het saldo in augustus iets hoger dan vorig jaar.
De vleesvarkensprijzen blijven duidelijk achter bij het hoge prijsniveau van vorig jaar. De varkensmarkt is verzwakt door een groter aanbod en moeizamere export naar derde landen. China neemt minder varkensvlees af doordat de binnenlandse Chinese productie stijgt. Door lagere varkensprijzen bouwen vele kleine bedrijfjes hun varkensstapel af. De grote integraties daarentegen blijven hun productie uitbreiden. Ook in Europa, VS en Canada groeit de productie waardoor de varkensprijzen onder druk staan.
Toch is de eerste helft van het jaar de EU-uitvoer van varkensvlees vrij stabiel gebleven. De uitvoer naar China is weliswaar 10% gedaald, maar exporteurs zijn succesvol in het uitbreiden van de markten in Japan, Zuid-Korea en de VS. In juni steeg de uitvoer van varkensvlees naar China met 6%, na maandenlange achteruitgang. De export naar Japan groeide met 14%. Een verdere groei wordt verwacht door de handelsovereenkomst tussen Europa en Japan. Japan is een premiummarkt waar hogere exportprijzen worden gerealiseerd.
Saldo iets hoger dan vorig jaar augustus
Het saldo van vleesvarkensbedrijven is in augustus 800 euro hoger dan vorig jaar. In het eerste halfjaar stond het saldo onder druk door tegenvallende opbrengstprijzen. Het grootste deel van het jaar was daardoor het saldo lager dan vorig jaar. Vanaf mei herstelde het saldo maandelijks verder, vooral dankzij de gedaalde aankoopprijzen voor biggen. Het saldo is in augustus boven het niveau van vorig jaar gekomen en ligt daarmee bijna op het langjarig gemiddelde. Dat is voldoende voor een positief inkomen.
Cumulatief saldo 32.000 euro lager
Het saldo was in januari tot en met augustus 32.000 euro lager dan vorig jaar door 15% lagere opbrengsten bij 12% lagere toegerekende kosten. Dat cumulatieve saldo ligt daarmee iets onder het langjarig gemiddelde. Meestal ligt het saldo in het eerste halfjaar lager dan in het tweede halfjaar door relatief lage opbrengstprijzen en hoge biggenprijzen.
Voortschrijdend saldo onder meerjaarsgemiddelde
Het jaarsaldo per vleesvarken, op basis van voortschrijdende twaalfmaandsgemiddelden, nam vanaf juni 2016 steeds verder toe door een verbetering van de maandresultaten. In juni 2017 werd een topniveau bereikt, gevolgd door een daling. Het voortschrijdend saldo over de twaalfmaandsperiode van september 2017 tot en met augustus 2018 is verder gezakt tot een verschil van 14.000 euro onder het meerjaarsgemiddelde saldo.
Bron: Agrimatie