De Europese Commissie moet buurlanden van België met spoed aanspreken op hun plicht om verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik eist dat in spoedvragen aan EU-commissarissen Hogan (Landbouw) en Andriukaitis (Gezondheid): “Buurlanden van België moeten door Brussel worden gedwongen om alle wetenschappelijke adviezen van de Europese autoriteit EFSA te volgen. ?
Ze moeten de bijbehorende preventieve en hygiënemaatregelen daadwerkelijk uitvoeren. Dat betekent óók het zorgvuldig reduceren en uitroeien van wilde zwijnen in de schone gebieden rondom en buiten besmette zones.”
De uitbraak van de varkensziekte leidt bij de zuiderburen al tot grote economische schade. Elf landen buiten de Europese Unie hebben de invoer van Belgisch varkensvlees inmiddels geblokkeerd. Duizenden varkens moeten in het gebied worden geruimd. Schreijer-Pierik heeft grote zorgen over de gevolgen van een uitbraak in Nederland.
“Het is onverteerbaar dat bepaalde Nederlandse provincies hun taken op het gebied van populatiebeheer verwaarlozen. Het nulstandsbeleid buiten de nationale parken Veluwe en Meinweg is in Nederland tot een lege huls geworden. Zo wordt gespeeld met de toekomst en levens van honderden agrarische gezinsbedrijven, duizenden banen en miljoenen varkens.”
In haar vragen laakt Schreijer-Pierik in het bijzonder de uitlatingen van de Brabantse SP-gedeputeerde Van den Hout in het onderzoeksprogramma De Monitor op NPO2, waarin hij de toename van wilde zwijnen in de provincie Noord-Brabant prees terwijl een nulstand is overeengekomen.
Volgens Schreijer-Pierik schat Nederland de kans op een uitbraak ‘veel te laag’ in. “De Oost-Europese ervaringen hebben de afgelopen jaren voldoende aangetoond dat de verspreiding verder blijft gaan. Er is nu preventieve actie nodig, ook door de Nederlandse Rijksoverheid en provincies.” Het CDA vraagt in de schriftelijke vragen eveneens aan de Europese Commissie om financiële voorzieningen voor de onkosten van toekomstige ruimingen en compensatie voor getroffen varkenshouderijen.
Klik HIER voor de schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.