Gezonde varkens presteren het beste. Ze groeien hard en hebben daartoe minder voer nodig. Het verzorgen van gezonde varkens gaat gemakkelijker en kost minder tijd. Dat weet iedere varkenshouder. Gezonde vleesvarkens zijn niet alleen van belang voor de varkenshouder, maar voor de hele vleesketen. Ze zorgen voor lagere kosten en een betere vleeskwaliteit.
Het belang van gezonde varkens is dus groot. Ken Wijenberg, Diergezondheid begeleider bij de Van Rooi Group, legt het tijdens zijn presentatie haarfijn uit. Hij vertelt hoe het proces op de slachterij verloopt en wat de impact is van een varken met afwijkingen. Wat is er te verbeteren als de gezondheid van de varkens beter is. Wat betekent dat voor de varkenshouder, de slachterij en de hele keten daarna. Tijdens de rondleiding door de slachterij zal dit nog duidelijker worden.
Steven van Colen, dierenarts bij Ceva Santé Animale, weet niet alleen hoe een gezond varken er van buiten uitziet, maar ook van binnen. Wat zijn de gevolgen van aandoeningen die varkens oplopen voor de organen. Heeft een varken veel last van een Mycoplasma aantasting? Wat is pleuritis nu eigenlijk en wat merkt het varken daar van? Waarom hebben longaandoeningen negatieve effecten op de groei van het varken? Met een betere preventie, waartoe ook een beter klimaat hoort, zijn longaandoeningen en andere ziekten te voorkomen en kunnen de resultaten nog flink verbeteren.
Locatie en programma maandag 3 december 2018
Deze dag is voor varkenshouders, bedrijfsleiders en medewerkers.
Locatie: Van Rooi Meat, Roggedijk 4, Helmond
Tijd: 16:00 – 21:00 uur
- 15.45 uur Ontvangst
- 16.00 uur Opening door begeleider Alfons van den Belt
- 16.15 uur Belang van gezonde varkens in de keten: Addy van Rooi, directeur Van Rooi Group & Ken Wijenberg, diergezondheid begeleider
- 16.45 uur Inzichten in longaandoeningen: Steven van Colen, Verterinary Service Manager bij Ceva Santé Animale
- 17.15 uur Afronding en discussie
- 17.30 uur Soep en broodjes
- 18.15 uur Workshops
- 1. Rondleiding door de slachterij. De varkenshouders maken samen met Addy van Rooi en Ken Wijenberg een rondgang door de slachterij. Zij laten daarbij ook duidelijk zien wat het effect is van varkens met afwijkingen in de gezondheid en waarom dit extra kosten met zich meebrengt. Let op: telefoons, horloges en alle sieraden mogen niet mee.
- 2: Praktische sessie longonderzoek. Longafwijkingen komen bij vleesvarkens het vaakste voor. Steven van Colen laat in de praktijk zien hoe een gezonde long er uit hoort te zien en welke afwijkingen je aan de longen kunt vinden. Waarom zijn die aandoeningen niet alleen een probleem bij het slachten, maar waarom heeft een varken er last van gehad tijdens de groei.
- 21.00 uur Afsluiting
Parkeren
Parkeren in parkeergarage bij spiltsing Gerstdijk/Roggedijk. Iets voor 16:00u halen wordt u opgehaald uit de parkeergarage. Laatkomers lopen vanuit de parkeergarage, rechts, 1e weg links naar de Roggedijk. Loop langs het hekwerk naar ingang 1 en druk daar op bel interecom. Daarna bij hoofdingang nogmaals op intercom drukken en naar de 3e verdieping.
Extra informatie
Meer informatie kunt u krijgen bij de begeleider Alfons van den Belt: alfons@vdbelt.eu
Aanmelden
Aanmelden voor deze Kennissessies kan tot uiterlijk vier dagen voor het begin van de betreffende Kennissessie. Deelname kost €50,- per persoon (factuur wordt na de bijeenkomst toegestuurd). De Kennispartners maken het mogelijk om de Kennissessies gratis aan te bieden. Indien u gratis meedoet, worden uw gegevens verstrekt aan de Kennispartners. Meer informatie over de trainingen en het aanmeldformulier vindt u hier.
Bron: Stichting KPV