Met een eindbeer zijn de resultaten van het vleesvarken en zijn slacht kwaliteiten sneller te beïnvloeden dan met een wisseling van zeug. Dit komt omdat het fok doel van eindberen geheel gericht is op betere vleesvarkensresultaten.
In het fok doel van zeugen lijnen is ook ruimte ingericht voor vruchtbaarheidskenmerken. En de wisseling van een eindbeer geeft meteen 100% effect, terwijl de wisseling van de zeug ca. 3 jaar duurt alvorens 100% effect te hebben. Toch moeten we het effect van de zeug niet onderschatten!
Laten we eens inzoomen op een belangrijke ontwikkeling in de huidige vlees markt. Er bestaat een duidelijke groei in de vraag naar meer spek in het varken. In sommige concepten wordt er zelfs een flinke toeslag betaald voor meer spekdikte.
Door de massale inzet van een nieuwe zeugenlijn in Nederland zien we een dalende trend van de spekdikte van de in Nederland geslachte varkens. En dit terwijl veruit de meeste bedrijven deze zeugenlijn nog niet voor de volle 100% in hun stal hebben liggen. De spekdikte gaat dus nog verder zakken!
Een belangrijke ontwikkeling om rekening mee te houden. Temeer omdat ook in sommige berenlijnen is gefokt op minder spek. Daarentegen zijn er ook beren lijnen waar niet is gefokt op minder spek, maar veel meer op efficiënte groei. Dit is een groot verschil. Preferent KI heeft de afgelopen 1,5 jaar veel praktijk resultaten verzameld om meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van spekdikte en de relatie met eindbeerkeuze. Preferent KI is graag bereid u uit te leggen waar de verschillen zitten en welke eindbeer bij uw situatie het beste past. Het bovenstaande schema is daarbij een belangrijke leidraad.
Bron: Preferent KI