Commissie Remkes heeft de verkeerde conclusies getrokken uit de cijfers van het RIVM over de stikstofdepositie. Volgens Stichting Mesdag Zuivelfonds is niet gekeken naar de neerslag van stikstof op natuurgebieden, maar over heel Nederland. Het aandeel van de landbouw zou dan heel anders uitvallen.
Oorzaak stikstofproblematiek
“Is de methodiek volwaardig voor het bepalen van de schuldvraag welke sector de meeste bijdrage levert aan het stikstofprobleem”, gaf geodata specialist Richard Zijlstra tijdens een speciale persconferentie aan. Hij heeft, op basis van de data van het RIVM, gekeken waar de oorzaak van het stikstofproblematiek ligt. Volgens de berekening is het aandeel van verkeer (41,4 procent tegenover 25,1 van de landbouw) op de depositie het grootste. “Hoe Remkes tot 46 procent voor de landbouw is gekomen, geen idee. Ik heb wel een vermoeden. Het lijkt op balletje, balletje. In totaal is de landbouw heel hoog, maar dan is ook de ammoniakneerslag op het eigen areaal meegenomen. Dit is echter niet natuur. Toch wordt dat wel zo geconcludeerd.”
Bron: Presentatie Richard Zijlstra
Stikstofnormen niet gehaald
Onderzoeksjournalist Geesje Rotgers, die samen met Zijlstra werkte, stelt dat metingen en berekeningen slecht matchen. “Het RIVM erkent dit. Dat Commissie Remkes deze conclusies trekt is ‘een beetje dom’.” Rotgers benadrukt dat met exact dezelfde cijfers als het RIVM andere conclusies worden getrokken. “Het uitkopen van bedrijven is heel kostbaar, terwijl het effect zeer beperkt is. Er zijn veel maatregelen nodig, voor een klein beetje minder depositie. Als je van heel Nederland een gesloten natuurgebied maakt, dan nog is in 25 procent van de gebieden de stikstofnormen niet gehaald. De basis onder de kabinetsplannen klopt niet. Het gaat om kostbaar en extreem ingewikkeld beleid, dat weinig doet voor de natuur.”
Boeren hebben gelijk
Voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds is keihard. “De conclusie is dat boeren gelijk hebben. Het is een ronduit bezopen dat het stikstofbeleid op basis van gebrekkige kennis is gemaakt. Iedereen kakelt maar wat. Duidelijk is dat het ridicule onzin is wat de bezopen veestalhalveerders roepen. De Commissie Remkes pist behoorlijk wat mollen naast de stikstofpot. Had men de cijfers juist geïnterpreteerd dan was het beleid anders geconcludeerd. Onvoldoende materiedeskundigheid. Dit schreeuwt naar een parlementaire enquête. Ook vraag ik om Remkes om zich terug te trekken.”
Hij kondigt een diepgravend onderzoek naar de exacte stikstofdepositie in natuurgebieden aan. “We weten eigenlijk met z’n allen niet wat we aan het doen zijn.”
Tekst: Martin de Vries