De natuurlijke nieuwsgierigheid van een varken bracht Fleur Bartels van Projecten LTO Noord op het idee van Pick-Up-Power (PUP). Twee jaar nadat ze daarmee Het Beste Idee van Varkensland won, is de proefopstelling die ook energie oplevert, in gebruik genomen.
Wroeten levert energie
Wroeten hoort bij het natuurlijk gedrag van een varken, weet Bartels die jaren werkte als gedragsonderzoeker in Wageningen. ‘In de moderne varkenshouderij wordt met die eigenschap niet echt iets gedaan. PUP maakt daarvan gebruik. Zie het als een nieuw soort hokverrijking die ook nog wat oplevert, namelijk energie.’
Van idee naar demo
Het idee van PUP werkte Bartels verder uit met kennisinstelling VKON en Christian Ottink van installatiebedrijf Loohuis. Het onderstel van het demomodel komt van een windturbine, de kap van een voerbak, terwijl de wroetschijven grepen van een klimwand zijn.
Eind vorige week monteerde Ottink het demomodel op het bedrijf van de familie Brummelhuis in het Twentse Hoge Hexel in een afdeling voor vleesvarkens. De komende maanden wordt onder andere onderzocht of de PUP hufterproof is, hoelang varkens ermee bezig zijn en of de PUP op de goede plek in het hok staat. Ook wordt de energieopbrengst gemeten. De eerste resultaten worden na de zomer verwacht.
Beste idee van Varkensland
Bartels won in 2018 Het Beste Idee van Varkensland. Deel je plan vóór 13 april 2020 met ons op www.hetbesteideevanvarkensland.nl en maak kans op professionele ondersteuning bij het ontwikkelen van je idee.
Bron: LTO Noord