Varkens- en pluimveehouders krijgen in 2025 te maken met afroming bij verkoop of verhuur van hun dierrechten. Dit is een onderdeel van het plan van aanpak van de nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Femke Wiersma om de problematiek op de mestmarkt op te lossen.
De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken en op 22 oktober zal de Eerste Kamer dit naar verwachting ook doen. De minister kiest ervoor om transacties varkensrechten met 22 procent te korten en transacties pluimveerechten met 13 procent.
Pluimveehouders
Een pluimveehouder die bruto 10.000 pluimvee-eenheden (pve) over heeft, kan nu nog al die rechten verkopen of verhuren aan een collega pluimveehouder. Vanaf 1 januari 2025 krijgt de pluimveehouder te maken met een afromingspercentage van 13 procent. Daardoor blijven van de bruto 10.000 nog maar netto 8.700 pve over. De andere 1.300 pve gaan definitief verloren.
Bij de keuze voor verhuur krijgt de pluimveehouder nog maar 8.700 pve terug op naam. Kiest deze pluimveehouder er vervolgens voor om nog een jaar te verhuren dan blijven er nog maar 7.569 pve over, enzovoort. Verhuurders lopen door deze stapeling van afroming het risico dat hun rechten na een paar jaar vrijwel volledig verdampen.
Varkenshouders
Een varkenshouder die bruto 1.000 varkensrechten (ve) over heeft kan nu nog al die rechten verkopen of verhuren aan een collega varkenshouder. Vanaf 1 januari 2025 krijgt de varkenshouder te maken met een afromingspercentage van 22 procent. Daardoor blijven van de bruto 1.000 nog maar netto 780 ve over. De andere 220 ve gaan definitief verloren.
Bij de keuze voor verhuur krijgt de varkenshouder nog maar 780 ve terug op naam. Kiest deze varkenshouder er vervolgens voor om nog een jaar te verhuren dan blijven er nog maar 608,4 ve over, enzovoort. Verhuurders lopen door deze stapeling van afroming het risico dat hun rechten na een paar jaar vrijwel volledig verdampen.
Prijzen en Concentratiegebieden
De koop- en huurprijzen die gehanteerd worden, zijn altijd gebaseerd op de netto door koper/huurder te benutten rechten. Deze prijzen zijn verder weer sterk afhankelijk van de regio waaruit de rechten afkomstig zijn, aldus Agrifirm. Nederland is verdeeld in drie regio’s:
- Overschotgebied Oost
- Overschotgebied Zuid
- Buiten de concentratiegebieden (gebied Overig)
In het ‘Overzicht geregistreerde dierrechten’ staan naast het aantal beschikbare rechten ook de regio vermeld waartoe de rechten behoren. Een dergelijk overzicht is te vinden op www.mijn.rvo.nl . Dierrechten uit het ene overschotgebied mogen niet overgedragen zijn naar het andere overschotgebied. Dierrechten mogen wel van een overschotgebied naar gebied Overig verplaatst zijn, maar doordat rechten uit een overschotgebied vaak duurder zijn zal dit in de praktijk zelden voorkomen.
Handelen in 2024
Zoals het nu lijkt is tot 31 december 2024 nog niet gekort bij overdrachten van dierrechten. Voor varkens- en pluimveehouders die structureel over te veel of te weinig dierrechten beschikken, kan het interessant zijn om nog voor deze datum actie te ondernemen door respectievelijk dierrechten te verkopen of aan te aankopen, meld Agrifirm. De verwachting is dat door deze wetswijziging het extra druk zal zijn in december.
Bron: Agrifirm