Agrarisch ondernemers die overwegen om extra productierechten aan te schaffen, doen er goed aan om dat nog dit jaar te doen, zegt vastgoedadviseur Marc Albers van DLV. Er ligt immers een voorstel vanuit het minsterie van LNV op tafel om bij de overdracht van varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten 30 procent af te romen, met ingang van volgend jaar.
Dat voorstel is onderdeel van het ‘plan van aanpak mestmarkt’, van voormalig landbouwminister Adema. De afroming van rechten (bij bedrijfsoverdracht buiten familieverband en overdracht in algemene zin) moet helpen om de druk op de mestmarkt te verminderen. Tevens worden de stikstof- en fosfaatplafonds in de voorstellen verlaagd om ze in overeenstemming te brengen met de derogatiebeschikking.
Strategische vooruitblik
Het is nog niet zeker of dit voorstel ook definitief zal leiden tot een wijziging van de Meststoffenwet. Het moet dit najaar nog worden behandeld door zowel de Tweede als de Eerste Kamer. “Maar voor boeren die hiermee te maken gaan krijgen, is het goed om er alvast over na te denken, en eventueel op voor te sorteren”, zegt Marc. “Het voorstel lijkt met het huidige kabinet misschien ver weg. Boeren denken: ‘nu Femke Wiersma er zit, komt het allemaal wel goed’. Maar dat is niet gezegd”, benadrukt hij. “Ook het nieuwe kabinet moet zich schikken naar de Brusselse regelgeving. Het is daarom belangrijk om er nu vast over na te denken.”
Toekomstige afroming: wat betekent dit voor boeren en productierechten?
Bij varkens en pluimvee is nu nog geen sprake van afroming. Bij melkvee gaat het afromingspercantage bij de overdracht van fosfaatrechten omhoog van 10 naar 30 procent, in het voorstel. Mocht dit inderdaad worden ingevoerd per 1 januari 2025, zoals het streven is, dan zal dat tijdelijk ook een prijsopdrijvend effect hebben, verwacht Marc. En op dit moment is de prijs van fosfaatrecht met minder dan 55 euro per kilo juist historisch laag. De handel ligt min of meer op z’n gat. Dat is veelal het geval in de zomerperiode. Bovendien zitten veel melkveehouders krap bij kas vanwege de hoge mestafzetkosten.
Advies en begeleiding bij aankoop productierechten
Niettemin verwacht Marc dat er nog veel bedrijven zijn die voor het einde van het jaar nog ‘iets moeten’ wat betreft productierechten. “Wij kunnen hierin boeren adviseren die strategische keuzes moeten maken”, zegt hij. Marc en zijn collega’s staan klaar om daarbij als sparring partner te dienen. Mochten veehouders inderdaad besluiten om over te gaan tot aankoop van rechten, dan kunnen zij daar eveneens bij van dienst zijn. Marc: “Als agrarisch ondernemer is het van belang tijdig te anticiperen op eventuele overheidsmaatregelen rondom productierechten.”
Bron: DLV Advies