Het gebruik van data wordt steeds belangrijker op varkensbedrijven. Topigs Norsvin erkent dit. Daarom opende het bedrijf in juni 2024 haar nieuwe datastation in Loten (Noorwegen) om nieuwe technieken te testen.
De nieuwe onderzoekslocatie maakt het mogelijk om drie tot vijfduizend dieren per jaar te onderzoeken. Er zijn verschillende technieken beschikbaar die de dieren in beeld brengen.
CT-scan voor binnenkant
Allereerst worden op het bedrijf CT-scans ingezet om de varkens te onderzoeken. Sinds 2008 maakt Topigs Norsvin gebruik van deze scans op haar onderzoekslocaties. Toentertijd kon het systeem onderscheid maken tussen het skelet, vlees en vet.
Dankzij ‘machine-learning’ kunnen de beelden steeds beter worden geëvalueerd. Inmiddels kunnen nauwkeurig uitspraken worden gedaan over de darmontwikkeling van zeugen en de opbouw van de testikels van beren. Deze data wordt gebruikt om beter varkens te kunnen selecteren, die passen bij de vraag vanuit de markt.
In de toekomst hoopt Topigs Norsvin op deze manier ook informatie te kunnen verkrijgen over de hart- en longgrootte. Dit zijn belangrijke gegevens zijn voor het bepalen van orgaangezondheid, maar ook robuustheid en vitaliteit van de dieren.
Artificial Intelligence in de stal
Een ander belangrijk onderdeel van de nieuwe onderzoekslocatie is het gebruik van Artificial Intelligence (AI). Boven de hokken van verschillende leeftijdsgroepen hangen meerdere camera’s, die continu het gedrag van de dieren meten in het “PigBrother”-project. Grafieken geven de activiteit van individuele dieren weer. Ook geeft dit de rangorde in een hok weer.
Op deze manier kan Topigs Norsvin in de toekomst fokdieren selecteren op basis van sociaal gedrag, activiteit en diergezondheid. Wat de precieze wensen vanuit de markt zullen zijn, is natuurlijk nog de vraag, maar deze onderzoekslocatie zoekt alvast naar nieuwe data.
Tekst en beeld: Kim Sjoers