Wageningen Economic Research heeft een nieuwe kostprijsberekening ontwikkeld voor varkens met één ster binnen het Beter Leven Keurmerk. De nieuwe berekening is ontwikkeld in opdracht van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV).
Bedoeling is dat de kostprijsberekening iedere vier weken wordt geactualiseerd. De huidige wijze waarop de uitbetaling plaatsvindt, schiet te kort om meer redenen. De nieuwe methode is objectief, onafhankelijk en transparant. Uitgangspunt is een redelijk inkomen voor de boer over langere termijn.
Ongeveer een kwart van de varkenshouders levert varkens voor het Beter Leven Keurmerk (BLK), met één ster. Het BLK richt zich in hoofdzaak op de Nederlandse markt. De huidige systematiek voor het berekenen van de kostprijs laat te wensen over. Bovendien is die geregeld weinig transparant. Dit zijn redenen voor de POV om Wageningen Economic Research te vragen een nieuwe systematiek te ontwikkelen. Die systematiek moet objectief, onafhankelijk en transparant zijn en ervoor zorgen dat varkenshouders over langere termijn een redelijk en gegarandeerd inkomen hebben.
Huidige systematiek werkt niet goed
Varkens die geleverd worden binnen marktconcepten die aansluiten bij het BLK, worden momenteel afgerekend volgens bestaande noteringen met een BLK-toeslag. Deze toeslag dekt de kosten van de extra eisen die gesteld worden vanuit het BLK, zoals een lagere hokbezetting. De BLK-toeslag wordt niet gecorrigeerd voor de marktsituatie, waardoor de BLK-deelnemers teveel zijn overgeleverd aan de grillen van de markt. Zij overwegen hierdoor soms te stoppen met het BLK. Een andere tekortkoming betreft het uitgangspunt voor de uitbetaling. Die is nu gebaseerd op de internationale markt, terwijl BLK zich richt op de binnenlandse markt. Dat is niet logisch. Verder dekt de BLK-toeslag weliswaar de meerkosten, maar het levert verder geen extra waarde op voor de ondernemer.
Nieuwe maandelijkse kostprijsberekening
POV wil zo snel mogelijk toe naar een nieuwe kostprijsberekening. Eerste stap is de ontwikkeling van een nieuwe objectieve en onafhankelijke rekenmethode. Die is nu klaar. Volgende stap zal zijn om deze te bespreken met de POV-leden en de ketenpartners. Dat staat gepland voor begin 2024.
Bedoeling is dat de kostprijsberekening jaarlijks worden geactualiseerd voor investeringsbedragen, prijzen, kosten en technische resultaten. En iedere vier weken volgt een actualisatie op basis van de meest recente voerprijzen.
De nieuwe kostprijsmethodiek is nadrukkelijk geen notering, maar zal hierin wel een rol moeten gaan spelen.
Bron: POV