De waardering voor de agrarische sector in Nederland blijft hoog, zo blijkt uit de Agrifoodmonitor, een jaarlijkse peiling uitgevoerd door Wageningen Economic Research (WUR). Deze bevindingen benadrukken het belang van boeren en tuinders als leveranciers van kwalitatief, hoogwaardige en gezonde voedingsmiddelen.
Verder blijkt uit de monitor dat de bereidheid voor plantaardig voedsel hoog is, maar dierlijk favoriet blijft.
Maatschappelijke waardering blijft hoog
De Agrifoodmonitor laat zien dat de maatschappelijke waardering voor alle agrarische sectoren hoog blijft. Deze hoge waardering, en het besef bij consumenten van de rol de agrarische sectoren in het leveren van hoogwaardige voeding, onderstrepen het belang van de voortdurende dialoog over maatschappelijke thema’s tussen boeren en tuinders en de samenleving.
De belevingswereld van de jongvolwassenen
In deze Agrifoodmonitor is er voor gekozen om jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar te vergelijken met de gemiddelde consument. De monitor toont aan dat jongvolwassenen een plantaardiger eetpatroon met minder dierlijke producten, zoals vlees en melk, meer waarderen dan de gemiddelde consument. Ze beschouwen een dergelijk eetpatroon als milieuvriendelijker, gezonder en ethischer. Toch kiezen beide groepen nog het meest voor dierlijke producten op hun bord. Ze kiezen er liever voor om de porties te verkleinen en/of vlees of vis met een keurmerk te kiezen. Dierlijke producten blijven dus bij beide groepen favoriet.
Het onderzoek laat ook zien dat Nederlandse consumenten positief zijn over de bijdrage van de agrarische sectoren aan het bevorderen van een eetpatroon met minder dierlijke producten.
Lees hier het hele onderzoek van de agrimonitor.
Bron: LTO Nederland