Een uitgebreide trendanalyse van de Nederlandse varkenshouderij toont aan dat de broeikasgasemissies van vleesvarkens per kilo levend gewicht sinds 1990 met 43 procent zijn afgenomen. Dit blijkt uit een door Wageningen Livestock Research en Blonk Sustainability uitgevoerde levenscyclusanalyse (LCA) in opdracht van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva). Dat schrijft Voergroep Zuid op hun website.
Vermindering van CO2-uitstoot van vleesvarkens
De vermindering van de CO2-uitstoot per kilogram levend gewicht is voornamelijk te danken aan een betere benutting van het voer en een lagere uitstoot van organische stoffen. Hierdoor is zowel de uitstoot van voer als de methaanuitstoot uit de stal afgenomen. Bovendien zijn de emissies per kilogram voer verminderd door een hogere opbrengst per hectare en het gebruik van meer bijproducten uit de voedingsmiddelensector.
Waar valt de meeste reductie te halen?
Voor de analyse is veel data verzameld, zoals voersamenstellingen, herkomst grondstoffen, gehaltes, teeltdata en productiekenmerken zoals voederconversie, aflevergewicht en energieverbruik op het bedrijf. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste reductie te halen is via de voerproductie (vooral grondstofkeuze), de voederconversie en de methaanemissies uit de stal en de mestopslag.
Zodra het onderzoek vervolgt wordt, worden er verschillende reductiestrategieën doorgerekend. Hiermee is de wens om meer inzicht te geven aan een verdere verlaging van broeikasgassen in de varkenshouderij.
Bron: Voergroep Zuid