Indien op een varkensbedrijf sprake is van ernstige ziekte of (onverwachtse/onverklaarbare) verhoogde uitval kan de begeleidend dierenarts ervoor kiezen om naast de reguliere diagnostiek of de behandeling ook monsters te laten onderzoeken op Afrikaanse varkenspest (AVP) en klassieke varkenspest (KVP). Dit wordt early warning-diagnostiek genoemd.
Deze beslissing kan de dierenarts zelf nemen en hoeft niet overlegd te worden met de NVWA. Het nemen en laten testen van de monsters heeft geen consequenties voor het bedrijf. De monsters kunnen direct naar WBVR gestuurd worden. Het bedrijf gaat dus ook niet op slot én er worden geen laboratoriumkosten in rekening gebracht. De uitslag volgt na een aantal dagen.
Melding maken
Mocht de situatie zo ernstig zijn dat u als dierenarts KVP of AVP niet kunt uitsluiten, is het beter om direct contact op te nemen met de NVWA (Landelijk meldpunt dierziekten; telefoonnummer 045-5463188). Dezelfde dag volgt een gezamenlijk bedrijfsbezoek waar de eigen dierenarts, de NVWA en een dierenarts van GD bij aanwezig zijn. Er worden monsters genomen die met spoed (ook in het weekend en ‘s avonds) onderzocht worden. Binnen 24 uur is vervolgens duidelijk of er wel of geen sprake is van een AVP- of KVP-besmetting. Bij twijfel of een melding wel of niet zinvol is, kan altijd overlegd worden met de NVWA of met een Veekijkerdierenarts.
Hier leest u meer over de aanpassingen die recent hebben plaatsgevonden in het draaiboek ‘uitbraak klassieke en Afrikaanse Varkenspest’.
Bron: GD Diergezondheid