Afgelopen dinsdag maakte actiegroep MOB bekend dat zij in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel verzoeken heeft ingediend bij de provincie om bestaande Wnb-vergunningen (‘natuurvergunningen’) in te trekken. Het betreft veertig vergunningen van veehouders in de buurt van natuurgebieden.
MOB heeft laten weten rechtszaken te starten tegen provincies als die weigeren om deze vergunningen in te trekken. LTO vindt het schandalig dat MOB bedrijven met een rechtsgeldige vergunning op deze manier hun bestaanszekerheid uit handen probeert te slaan. LTO verzet zich tegen deze aanpak, roept provincies op er geen medewerking aan te verlenen en zal de veehouders die het betreft met raad en daad bijstaan.
Juridische escalatie
Deze nieuwe juridische escalatie snijdt dwars door de voorgenomen ‘piekbelastersaanpak’ van het kabinet heen. Op korte termijn wil het kabinet een vrijwillige opkoopregeling openstellen die er juist op gericht is om piekbelasters bij natuurgebieden de mogelijkheden te bieden om vrijwillig te stoppen, dan wel om te kiezen voor extensivering, omvorming, verplaatsing of om de uitstoot via innovatie terug te dringen. Bovendien snijdt de eis van MOB dwars door de provinciale gebiedsprocessen heen.
Presentatie gebiedsplannen
Voor de zomer presenteren provincies hun gebiedsplannen waardoor – op basis van draagvlak in de streek – zekerheid ontstaat voor het halen van de provinciale natuurdoelen. Deze stap van MOB zal enkel leiden tot meer onrust en onzekerheid bij (volstrekt legale) boerenbedrijven, waardoor er nodeloze spanning komt te staan op het uitwerken van de gebiedsplannen en het uitrollen van de piekbelastersaanpak. MOB geeft zelf ook toe dat haar intrekkingsverzoeken jaren kunnen duren en LTO vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de actiegroep deze weg nu inslaat.
Piekbelasters
LTO-portefeuillehouder Platteland & Omgeving Trienke Elshof: “MOB heeft op basis van een zelfbedachte berekening een willekeurig aantal piekbelasters geïdentificeerd. Het is uitermate twijfelachtig of boeren op deze manier niet ten onrechte aan de schandpaal worden genageld. Het is een oneigenlijke manier van druk zetten tegen een groep veehouders die zich niet kan verweren. Wij spannen ons juist in om, via een eventueel Landbouwakkoord, doelen te halen waarbij er ook perspectief voor de boer is. Wij gaan er vanuit dat provincies achter de boeren gaan staan en de intrekkingsverzoeken naast zich neerleggen.”
Niet meewerken
LTO roept de provincies dan ook met klem op om niet mee te werken aan de intrekkingsverzoeken. Bedrijven die het betreft en die daar behoefte aan hebben, kunnen contact opnemen met de leden-contactcentra van LLTB, ZLTO en LTO Noord. We onderzoeken hoe we de betreffende veehouders zoveel mogelijk met raad en daad bij kunnen staan.
Bron: LTO Nederland