Bij hittestress werken en ontwikkelen de darmen van vleesvarkens minder goed. Dit wordt veroorzaakt door oxidatieve stress, waarbij er een groot aantal reactieve zuurstofmoleculen vrijkomen. Om dit proces tegen te gaan, kunnen antioxidanten worden toevoegd aan het voeder. Een mogelijke kandidaat is het essentiële aminozuur DL-methionine. Wetenschappers van de Mexicaanse Universidad Autónoma de Baja California onderzochten de precieze effecten van dit voederadditief.
Voeder op basis van soja en tarwe
Zestig vleesvarkens werden voor een periode van 21 dagen in aparte hokken geplaatst. Ze kregen een voeder op basis van soja en tarwe. Het standaardvoeder bevatte de aanbevolen minimumhoeveelheid DL-methionine om aan de behoeften van de varkens te voldoen. In de andere voeders werd twintig, veertig of zestig procent meer dan de basisbehoefte aangeboden. Verder verschilde de temperatuur in de hokken. Ofwel werden de varkens gehuisvest bij een normale temperatuur van 22,7 graden Celsius, ofwel werden ze blootgesteld aan een hitte van tussen de 29,6 en 39,4 graden Celsius.
Een negatieve impact
Uit het experiment bleek dat hittestress een negatieve impact heeft op de gewichtstoename van de varkens. Verder gingen de hoge temperaturen een goede ontwikkeling van de darmen tegen. Het oppervlak van de darmwand was kleiner bij varkens met hittestress, waardoor voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden. Maar er was ook goed nieuws. Met een toevoeging van twintig procent DL-methionine boven de normale behoefte van varkens konden de schadelijke van hittestress tegengegaan worden.
Tekst: Maarten Ceyssens
Beeld: Ruben Lijzenga