Royal GD is verantwoordelijk voor de uitvoering van Het Nationale PRRS-plan. Karlijn Eenink, varkensdierenarts bij GD vertelt: “In de zomer van 2022 zijn wij gestart met de voorlopergroepen. Een voorlopergroep bestaat uit varkenshouders die begeleid worden door hun eigen dierenarts.
Bij de varkenshouders uit de voorlopergroepen brengt de dierenarts van de GD de PRRS-status in kaart met behulp van een uniforme monitoringssystematiek.
Waarom iets aan PRRS doen?
Alfred van Lenthe, Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa): “PRRS veroorzaakt secundaire infecties, waar vaak weer antibiotica tegen moeten zijn ingezet. Dat zorgt voor economische schade, ook op het gebied van export. Het aanpakken van PRRS heeft ook effect op andere ziektekiemen. Zo verhogen we de diergezondheidsstatus en voorkomen we ziektes bij dieren.”
Volgende stap in PRRS-project
In 2023 is de GD van plan om opnieuw een mooie stap te maken in dit project. De voorlopers gaan met hun eigen plan van aanpak aan de slag met PRRS op hun bedrijf. De GD gaat de monitoringssystematiek gebruiken om de voortgang op de bedrijven te evalueren. Zo zijn de verschillende interventies en aanpakken van de voorlopergroepen geëvalueerd. Deze kennis zorgen dat beschikbaar komt voor iedereen die met PRRS aan de slag wil.
Benieuwd naar de veelgestelde vragen, de interviews en de voortgang van dit project? Via de pagina (Nationaal PRRS-plan) blijft u op de hoogte van het Nationaal PRRS-plan.
Bron: GD Diergezondheid