Monomestvergisting heeft zich bewezen als een oplossing voor CO2-reductie met een verdienmodel door de productie van hernieuwbare energie. Doordat de energieprijzen op een hoog niveau blijven en door komende veranderingen in de derogatie zien we de interesse alleen maar toenemen. Daarom organiseren onder andere Biolectric en FrieslandCampina vijf opendagen verspreidt over het hele land.
Basisbedragen voor monomestvergisting omhoog
In 2022 zijn de basisbedragen voor monomestvergisting in de SDE++ subsidie met 20 procent tot 30 procent gestegen. Ook voor 2023 worden deze hogere bedragen weer verwacht. Dit zorgt ervoor dat de businesscase behoorlijk verbeterd is.
Er komt in 2023 gegarandeerd budget voor projecten met energie uit moleculen zoals waterstof of groen gas. Ondernemers die hiermee aan de slag willen, maken hierdoor meer kans op subsidie. De budgetgarantie moet deze nu nog ‘duurdere’ technieken voor opwek van duurzame energie en CO2-vermindering stimuleren.
Infodagen
Om melkveehouders nog beter te informeren over monomestvergisting en het mest strippen, worden verspreid over het land in oktober, november en december een aantal opendeurdagen / infodagen gehouden. Tijdens deze dagen stellen vijf melkveehouders met een monomestvergister hun bedrijf open. Ze laten zien hoe de monomestvergister werkt en wat het hen oplevert. DLV Advies is hierbij betrokken geweest en zal, samen met andere leveranciers, ook aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.
Verhoogde vergoedingen bij monomestvergisting
Voorheen was een monomestvergister pas rendabel met minimaal 180 koeien. Met deze verhoogde subsidiebedragen kan het vanaf 100 koeien al lonend zijn. “Hierdoor is het niet meer noodzakelijk om een cluster te vormen, maar kan de aanschaf van een monomestvergisting met warmtekrachtkoppeling nu ook al individueel interessant zijn”, stelt Erik van Eekelen, projectleider Energie bij DLV Advies.
“Het is dan ook zeker een onderwerp wat nu zeer aantrekkelijk is om onderzoek naar te doen. Deze infodagen zijn dan ook perfect om een eerste indruk op te doen en te kijken of het ook voor uw bedrijf aantrekkelijk kan zijn om een monomestvergister te plaatsen.”
Deelnemende bedrijven bij de infodagen monomestvergisting
U kunt zich hier aanmelden voor een infodag. Lees hieronder meer over data en locaties van de infodagen.
- Dinsdag 18 oktober 13.30 – 16.00 uur
Familie Groot Wassink, Rammelbroeksweg 6, 7157 BD REKKEN
Familie Groot Wassink melkt 320 koeien. De vergister draait nu een jaar. Op dit bedrijf wordt de vergister gevoed met uurverse mest wat voor een hoge biogasopbrengst zorgt. De vergister met WKK produceert stroom en de restwarmte wordt benut in een kleine grasdroger.
- Donderdag 20 oktober 10.00 – 12.00 uur
Familie Riedstra en Hoving, Eikenlaan 10, 9341 AL VEENHUIZEN
Familie Riedstra melkt 400 koeien, echter vergisten zij enkel de mest van 300 koeien. Zij hebben ervoor gekozen om een kleinere vergister te bouwen. De familie heeft een vergister met WKK, waarbij de warmte gebruikt wordt voor twee woonhuizen en de kantine.
- Dinsdag 8 november 13.30 – 16.00 uur
Familie Voet, Haagstraat 6, 5374 CT SCHAIJK
Familie Voet melkt zo’n 275 melkkoeien. Sinds twee jaar draait er een monomestvergister met WKK. Op dit bedrijf wordt de restwarmte benut voor de woonhuizen en in een mineralenstripper. Met deze mineralenstripper wordt ammoniumsulfaat geproduceerd.
- Donderdag 10 november 13.30 – 16.00 uur
Familie Schuurmans, De Trije Hikken 1, 9005 XX WERGEA
Familie Schuurmans melkt 290 melkkoeien. In 2020 is er een monomestvergister geplaatst. Eerder werd de warmte benut voor een grasdroger, maar sinds een maand staat er ook op dit bedrijf een mineralenstripper.
- Dinsdag 15 november 13.30 – 16.00 uur
Familie Heida, Miedwei 2, 8412 CB HOORNSTERZWAAG
Maatschap Heida melkt 450 koeien. September 2018 zijn ze gestart met de monomestvergister. Met deze vergister wordt groen gas geproduceerd wat op het aardgasnetwerk wordt ingevoerd. De mest wordt verder verwerkt in een mineralenstripper. Deze mineralenstripper gebruikt natronloog om te strippen i.p.v. warmte.
Vooraf aanmelden
Voor bovenstaande infodagen wordt u vriendelijk verzocht om u vooraf hier aan te melden.
- Dinsdag 6 december vanaf 10.00 uur
Familie Verweij, Zuidzijdseweg 142A, 3415 PS POLSBROEK
Bron: DLV Advies