Het kabinet kondigt reductiepercentages van 70 tot 95 procent aan in en rond natuurgebieden zonder dat de sociale, economische en culturele impact is onderzocht. Een kaalslag van het platteland. Dat kan betekenen dat ook het supermarktschap er straks anders uitziet, waarschuwt LTO.
“In Nederland kunnen we, elke dag weer, genieten van goed eten van eigen bodem. Zuivel, vlees, eieren, groente en fruit – we lijken soms vergeten dat eten niet vanzelfsprekend is,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. “Door oorlog zullen er wereldwijd meer mensen honger krijgen. In Nederland voelen veel gezinnen het in de portemonnee. En bij boeren en tuinders, de voedselmakers, stapelen de uitdagingen zich op. De stikstofplannen zijn een kaalslag van het platteland. Wat betekent dat voor de beschikbaarheid van goed eten én mooi groen uit Nederland?”
Kaalslag van de productie
Dankzij onze vruchtbare grond, gunstige weersomstandigheden en vooral eeuwen van innovatie en vakmanschap van onze boeren en tuinders ligt hier volop vers, lekker en gezond eten in de schappen. Het merendeel wordt binnen zo’n 800 kilometer afgezet, gewoon in Europa. Een kaalslag van de productie in hele regio’s zal er voor zorgen dat zowel in binnen- als in buitenland het schap er anders uitziet. Ook nu al worden producten die uitstekend in Nederland kunnen worden gemaakt vanwege de lagere kosten uit het buitenland geïmporteerd. De aankondigde plannen, die het einde voor veel boeren en tuinders betekenen én de blijvers met extra kosten opzadelen, zullen dit versterken.
Van eigen bodem
“In Nederland gaan we geen honger leiden, maar het zou toch zonde zijn als de supermarkt geen eten van eigen bodem meer aan kan bieden. Lokaal, beter voor boer en klimaat: melk en boter, aardappels en kool, een lekker stukje vlees, het hoeft allemaal niet ingevlogen te worden,” vervolgt Van der Tak.
Klimaatverandering, extreem weer, het stikstofdossier: we moeten én willen veranderen om steeds duurzamer te produceren en wereldwijd voorop te blijven lopen. Maar door steeds meer regels op regels, die soms volledig los staan van de realiteit, lopen onze ondernemers vast in een juridisch moeras.
Mét de boer praten
“Van de overheid vragen daarom om samen te werken met onze voedselmakers; niet over maar mét de boer en tuinder te praten, zodat we eindelijk écht aan de slag kunnen. Dat betekent een stevige bijsturing van de stikstofplannen. Met ruimte voor innovatie, een democratisch proces van onderop, en oog voor de voorstellen vanuit de samenleving waarmee de stikstofreductie wordt versneld. Geen Haagse dictaten dus!”, aldus Van der Tak.
Meer weten over onze visie op goed eten? Lees hier de concept Toekomstvisie 2030 van LTO Nederland. Meer weten over export? Bekijk hier de duiding bij de cijfers van het afgelopen jaar.
Bron: LTO Nederland