De Poolse varkensvleesmarkt is aan het krimpen, zo blijkt uit de statistieken. De productie daalde met 13 procent in 10 jaar tijd. Een paar jaar geleden was Polen nog een belangrijke exporteur van varkensvlees. Nu is Polen de vijfde importeur in de EU.
Afrikaanse varkenspest
De belangrijkste reden is AVP die vooral de kleine varkenshouders heeft getroffen. Een andere reden voor de instabiliteit van de Poolse varkensvleesmarkt is de verminderde export naar China. Momenteel is de Poolse varkensvleesproductie voor 40 procent afhankelijk van de import van biggen en gespeende biggen. Hiervan komt 85 procent uit Denemarken. Sinds 2000 is de Poolse zeugenpopulatie nagenoeg gehalveerd.
Om daarop een antwoord te bieden heeft Özdemir besloten om in 2022 een afwijking toe te staan op de verplichting voor de Duitse landbouwers om ecologische aandachtsgebied en braaklegging aan te houden. Dat betekent dat er – op basis van cijfers van 2021 – 1,06 miljoen hectare aan vanggewassen en 0,17 miljoen hectare aan braakland extra beschikbaar is voor de productie van voedergewassen. “Wat op deze gronden groeit, wordt normaal niet gebruikt maar wordt ondergeploegd voor bodemverbetering”, aldus Özdemir. Daarnaast wil Duitsland de teelt van eiwithoudende gewassen uitbreiden. Door zelf meer eiwithoudende gewassen te telen, kan het land zijn aanbod aan regionaal geproduceerde diervoeders vergroten en wordt het minder afhankelijk voor de levering van bijvoorbeeld soja en andere eiwithoudende gewassen.
Tekst: Franky De Letter & Erna van Butzelaar