Volgens het laatste kwartaalrapport varkensvlees van de Rabobank zal het rendement van de producenten op de proef worden gesteld door stijgende kosten, waaronder voer-, energie-, vracht-, kuddegezondheids- en arbeidskosten. De productiegroei zal naar verwachting vertragen, evenals de wereldhandel. De reactie van consumenten blijft moeilijk in te schatten, aangezien de impact van duurder varkensvlees nog niet volledig tot uiting komt in de meeste markten.
Stijgende voer- en energiekosten zullen het rendement van producenten onder druk zetten
De kosten van producenten blijven in de meeste regio’s stijgen, vooral door de stijging van de voerkosten. De kosten van graan- en eiwitmeel zijn hoger na een tegenvallende Zuid-Amerikaanse oogst en de recente verstoring in de Zwarte Zee; en lagere wereldwijde voorraden verhogen de volatiliteit van grondstoffen. De voerkosten verschillen per regio, wat producenten met voldoende lokale voorraden in Noord-Amerika en delen van Zuid-Amerika enig voordeel biedt.
Hogere energie-, vracht-, kuddegezondheids- en arbeidskosten zullen ook wegen op het rendement van de producenten over de rest van 2022. “De recente piek in energiekosten zal extra druk uitoefenen op een reeds onder druk staande wereldwijde toeleveringsketen, net zoals het opkwam uit een langdurige disruptie”, zegt Christine McCracken, Senior Analyst – Animal Protein bij Rabobank.
Er wordt een zwakkere groei in de sector verwacht
Kosteninflatie en toenemende marktonzekerheid beïnvloeden de groeiplannen van varkensproducenten. Ziekte gerelateerd productieverlies in delen van Noord-Amerika, de EU en Zuidoost-Azië zal wegen op de productiegroei in de tweede helft van 2022, waardoor de wereldwijde beschikbaarheid van varkensvlees wordt beperkt en de verwachte varkensprijzen worden verhoogd.
De krimping van de zeugenkudde die begin 2022 wordt doorgevoerd, zou de varkensvleesproductie in de tweede helft van 2022 moeten beperken, waarbij verwacht wordt dat duurder voer het voordeel van hogere slachtgewichten zal beperken.
Wereldhandel zal naar verwachting vertragen
Toegenomen wereldwijde onzekerheid als gevolg van recente politieke conflicten en een verschuiving van een afhankelijkheid van handel zullen de handelsstromen tot 2H 2022 drukken, net zoals een langzamere groei in economisch gevoelige regio’s de invoer van varkensvlees zou kunnen beperken. “Naar schatting is 11 procent van de jaarlijkse varkensvleesproductie bestemd voor wereldwijde markten, waarbij de meeste exportafhankelijke landen niet in staat zijn overtollig varkensvlees op lokale markten te absorberen. Deze kwetsbaarheid zou sommige regio’s ertoe kunnen dwingen hun relatieve blootstelling aan export en exportgeleide groei opnieuw te evalueren”, legt McCracken uit.
De daling van het verwachte exportvolume zal naar verwachting gedeeltelijk worden gecompenseerd door hogere varkensvleeswaarden, waarbij de totale handelswaarde in 2022 naar verwachting weer in de buurt van $45 miljard zal komen.
Reactie van consumenten is moeilijk te voorspellen
Hoe consumenten zullen reageren op hogere varkensvleesprijzen is ook onzeker. De varkensvleesprijzen weerspiegelen nog niet volledig de hogere onderliggende productiekosten in Europa en sommige delen van Azië, aangezien het vleesaanbod de marktbehoeften blijft overtreffen. “De reactie op de productie is tot nu toe in de meeste regio’s gedempt, maar zal vanaf 2H 2022 invloed gaan hebben op de beschikbaarheid”, aldus McCracken.
Inspanningen om de fokkudde te contracteren, in combinatie met een lagere productiviteit in delen van Noord-Amerika en de EU, zullen de winstgevendheid van de producenten helpen herstellen; terwijl de niet-geïntegreerde verpakkers-verwerkers onder druk komen te staan. Verpakkers die al te maken hebben met hogere bedrijfskosten, kunnen wat moeite hebben om hogere varkenskosten door te berekenen, gezien de verwachte zwakte van de consument. Zij zullen zich richten op het optimaliseren van de doorvoer en werken om waar mogelijk extra waarde uit het karkas te halen.
Bron: RaboResearch