De prijzen in de hele keten van varkensvlees zijn in december en januari gestabiliseerd. De consumentenprijs staat al enkele maanden rond de 116 punten (2015=100), terwijl de af-boerderijprijs in januari op 99 punten en de industrieprijs op 97 punten stond. Die industrieprijs is over deze twee maanden iets gestegen. Dit heeft een positieve invloed op de af-boerderijprijs. De Oekraïne-oorlog leidt echter tot duidelijk hogere voerprijzen, waardoor de marges alsnog niet zullen groeien.
Prijsontwikkeling
De prijzen in de hele keten van varkensvlees zijn in december en januari gestabiliseerd. De consumentenprijs staat al enkele maanden rond de 116 punten, over de laatste twee maanden daalde de prijs met nog geen 1 procent. De af-boerderijprijs staat in januari op 99 punten (ook een daling van nog geen 1%) en de industrieprijs staat op 97 punten. Die industrieprijs daarentegen is over deze twee maanden iets gestegen, met bijna 1 procent.
De varkensvleesproductie in Nederland ondervindt enerzijds de gevolgen van een sterk verlaagde exportmogelijkheid op de wereldmarkt, een lagere post-corona varkensvleesconsumptie in de EU én minder beschikbaar personeel in de vleesindustrie. Anderzijds is er nu minder aanbod aan varkens in de EU, vooral door een krimp in Duitsland en Nederland.
Begin 2022 is een nieuw evenwicht gevonden op de markt met enige ruimte voor een stijging van de industrieprijs. Dit heeft invloed op de prijzen af boerderij. Varkensbedrijven hebben het laatste jaar sterk ingeteerd op hun reserves, omdat de voerprijzen ook al vóór de oorlog in Oekraïne hoog en stijgend waren. Prijzen van voergrondstoffen zijn door de oorlog in Oekraïne sterk stijgend. Stijgende voerprijzen zullen naar verwachting de marges in de primaire productie de komende tijd onder druk houden.
Bron: Agrimatie