Hoewel de af-boerderijprijs en de industrieprijs de laatste maanden flink onder druk staan, is de prijs van varkensvlees in de winkel met 2 procent verder gestegen. De index van de af-boerderijprijs en die van de industrieprijzen stonden in november 2021 op 99 punten, respectievelijk 98 punten.
Dit is fors lager dan in de lente, toen de index van af-boerderijprijzen op 130 punten stond en de index van de industrieprijzen op 115 punten in april 2021. Dat staat in contrast met de verder gestegen consumentenprijs, die januari 2021 begon met 113 punten, maar in november 2021 uitkwam op 117 punten. Ondanks gestegen productiekosten is er nog geen zicht op een herstel van de af-boerderijprijs en industrieprijs; vanwege overaanbod op de Europese markt.
Prijsontwikkeling
De consumentenprijs steeg in de maanden oktober en november met 2 procent. Vanaf januari 2021 steeg de consumentenprijsindex van 113 punten in januari naar 117 punten in november 2021. Een stijging van 3,5 procent. Voor de consumentenprijs is dit een behoorlijke verhoging.
De prijsontwikkeling voor varkenshouders en industrie en vertoont een opvallende tegengestelde beweging. De prijzen daalden in de maanden oktober en november met respectievelijk 6 en 5 procent. De index van de af-boerderijprijs en de index van de industrieprijzen stonden in november 2021 op 99 punten, respectievelijk 98 punten. Dit is fors lager dan in de lente van 2021, toen de index van de af-boerderijprijs op 130 punten stond en de index van de industrieprijzen op 115 punten.
Overvolle Europese afzetmarkt
Door een overvolle Europese afzetmarkt valt de opbrengst voor de industrie tegen. De afzet naar China zit al maanden in het slop, doordat de Chinese binnenlandse varkensvleesvoorziening meer in balans is gekomen dan voorjaar van 2021 het geval was. Daardoor staan prijzen op de wereldmarkt onder druk. Slachterijen moeten hard aan de bak om het vlees afgezet te krijgen. Daar komt bij dat het in de industrie door Covid-19 lastig is om voldoende (deels buitenlands) personeel te vinden. Sommige lidstaten, zoals Duitsland en Polen, kunnen door Afrikaanse varkenspest in deze landen vrijwel alleen binnen de EU afzetten, waardoor de Europese markt ruim verzadigd is. Dit vertaalt zich direct in lagere opbrengstprijzen voor varkenshouders. Een herstel is nog niet in zicht, hoewel de hoop gericht is op het komende zomerseizoen, een periode waar prijzen in de regel opleven door extra vraag.
Kleiner aanbod
Bovendien zijn in Nederland nogal wat biggen uit de markt genomen (geslacht), waardoor het aanbod slachtvarkens kleiner begint te worden. Ook is te merken dat het aantal varkens in Duitsland en Nederland gekrompen is. Al met al is richting de zomer wel enig herstel van de varkensprijs te verwachten. Dit is ook hard nodig; omdat de voerprijzen, en daarmee de productiekosten in de varkenshouderij, afgelopen jaar ook duidelijk gestegen zijn. Een deel van de varkenshouders staat er financieel slecht voor, en dit lijkt de komende tijd dus nog te verergeren. Het is te verwachten dat varkenshouders in versterkte mate ketenarrangementen zullen aangaan met de vleesindustrie en retail, in elk geval voor zover de varkens afgezet worden in het vers-vleessegment in de Nederlandse supermarkten.
Bron: Agrimatie