Voor al wie nog nooit van Pumbaa heeft gehoord: hij is het wrattenzijn uit enkele Disneyfilms. En al wie daar nog nooit van heeft gehoord, moet maar eens zoeken naar ‘De Leeuwenkoning’ of ‘Hakuna Matata’. In deze films wordt hij geportretteerd als een naïef – in het Swahili betekent Pumbaa trouwens naïeveling – maar zeer slim varken. Nu valt er over wratten- of knobbelzwijnen heel wat te vertellen, maar vooral hun resistentie voor Afrikaanse varkenspest is iets wat in de varkenshouderij van vandaag van nut kan zijn.
Biotoop
Wrattenzwijnen zijn savannedieren. Ze leven ten zuiden van de Sahara en voeden zich met knollen, bladeren, wortels, enz. Het zijn overlevers want ze kunnen de droogtemaanden aan met enkel het vocht dat ze vinden in planten. Ze hebben drie paar wratten op hun hoofd maar vallen vooral op door hun enorme slagtanden. Om mogelijk gevaar zo snel als mogelijk te zien of belagers onmiddellijk aan te kunnen vallen, kruipen ze achterwaarts in hun hol en blijven ze zitten met hun kop gericht naar buiten.
Maar bovenal hebben ze een eigenschap die ons mateloos kan interesseren; ze blijken geen ziekteverschijnselen te vertonen wanneer ze worden geïnfecteerd met Afrikaanse varkenspest. Er wordt onder andere in Roslin in Schotland onderzoek gedaan naar de genetische code die deze vorm van bescherming mogelijk maakt. Natuurlijk met het uiteindelijke doel te kijken of dit ook kan overgebracht worden naar het varken dat wij kennen. Dit zal niet van vandaag op morgen gebeuren. Maar door vergelijking van het DNA van het varken (Sus scrofa) en het wrattenzwijn (Phacochoerus africanus) hopen de onderzoekers alvast een beter inzicht te krijgen over waarom hoge bloedtiters (o.a. door inenting of blootstelling aan de ziekte) toch niet tot de ziekte en sterfte leiden.
Creools varken
Dit brengt ons bij een varkensras dat is uitgeroeid vanwege de Afrikaanse varkenspest. Maar waarvan onderzoekers ook vermoeden dat er een zekere vorm van natuurlijke selectie heeft plaatsgevonden die de kans op overleving bij een uitbraak groter zou hebben gemaakt; het Creools varken. Dit varken, afstammend van de Iberische varkens, werd door ontdekkingsreizigers naar het eiland gebracht gevormd door de Dominicaanse Republiek en Haïti. Als je op de kaart kijkt, zie je deze twee landen broederlijk één eiland vormen. In realiteit zijn er heel veel verschillen.
U heeft zojuist een gedeelte van een artikel uit ons vakblad Varkensbedrijf bedrijf! Meer informatie of meer lezen klik dan hier!
Tekst en beeld: Geert en Toon Rombouts