Afrika is een snelgroeiend continent zowel wat bevolking als welvaart betreft. Dat de varkensproductie er zal uitbreiden en meer efficiënt zal worden, staat vast. Hoe snel en op welke manier dit zal gebeuren zal de tijd uitwijzen. Maar dat de toeleveringsindustrie aan de varkenshouderij in de nabije toekomst veel energie aan dit continent zal besteden, is zonneklaar.
Afrika huisvest naar schatting zo’n 1,3 miljard mensen. Om het geheel een beetje overzichtelijker te maken, brengen we in een eerste artikel een korte inleiding over de verschillende streken van dit gigantisch continent. Later zullen we land-specifiek te werk gaan.
Gigantisch continent
Eigenlijk kan het continent verdeeld worden van Noord- naar Zuid-Afrika in de volgende gebieden: de noordelijke gordel bestaat grotendeels uit woestijn (de Sahara) en daarin vinden we landen zoals Marokko, Algerije en Egypte. De overgang van de woestijn naar een vochtiger klimaat met meer groen wordt gevormd door de Sahel. Dit woord is afgeleid van het Arabische woord ‘Sahil’, wat kustlijn betekent.
In tegenstelling tot onze verwachting dat een kust aan de zee ligt, wordt hier dus een kust als grens van de woestijn bedoeld. Deze gordel strekt zich uit van Senegal, over Mali en Nigeria tot in Ethiopië. Ten zuiden van deze lijn ligt een zone met een tropisch klimaat, met meer (of zelfs heel veel) neerslag en tropisch regenwoud of savanne. Hier wordt gesproken van Sub-Sahel-landen en Centraal-Afrika. Ivoorkust, Ghana, Congo, Rwanda en Burundi kunnen we in dit gebied plaatsen. Nog meer naar het zuiden is er dan weer een woestijnregio in; Namibië, Angola in het westen en Savanne in het oosten. Helemaal in het zuiden ligt Zuid-Afrika.
Veehouderij en vleesverbruik
Het spreekt voor zich dat de verschillende religies en welvaart een grote impact hebben op vleesproductie en het vleesverbruik. Noord Afrika en dus de moslimlanden kennen een sterke groei in de productie van pluimvee de laatste jaren. Er wordt steeds professioneler gewerkt en er zijn grote investeringen van zowel Europese als Aziatische bedrijven in voerfabrieken, slachthuizen, stalinrichting, enz.
De varkenssector
In Afrika worden veelal varkens gehouden op kleine bedrijfjes variërend van enkele vleesvarkens, over enkele zeugen tot, steeds meer, bedrijfjes met 10 of zelfs 20 zeugen. Natuurlijk zijn er ook grootschaliger projecten in onder andere Kenia en Tanzania. Maar meer dan 250 zeugen op één bedrijf is echt uitzonderlijk. De laatste tijd worden echter heel wat projecten getekend of uitgevoerd. Investeerders uit andere sectoren zien mogelijkheden en bouwen nieuwe bedrijven die gemiddeld iets groter zijn. Overigens hoeven deze investeerders niet altijd privépersonen te zijn. Zo werkt Choice nu samen met een bedrijf met 400 zeugen dat gefinancierd is door de lokale kerk en de toepasselijke naam kreeg: ‘De boerderij van Christus’. Gelovigen hebben samen gedoneerd om dit bedrijf te bouwen en hopen binnenkort op vlees van het bedrijf.
In Nigeria zijn het oliedollars die voor geïnteresseerden zorgen en in Ghana zijn er contacten met Indische integraties die naast het pluimvee ook in de varkens willen investeren. Kameroense varkenshouders kennen dan weer sterke aanmoedigingen vanuit de overheid om een bedrijf op te zetten. Kortom, iedereen realiseert zich dat er nog veel toekomstmogelijkheden liggen.
Tekst en beeld: Geert Rombouts
U heeft zojuist een gedeelte van een artikel uit ons vakblad Varkensbedrijf gelezen!