Vanuit de industrie is er al enige tijd vraag naar meer mengvoeronderwijs binnen de agrarische HBO opleidingen. Voedingslessen worden al geruime tijd behandeld, maar de productie van mengvoer blijft in vele opleidingen onderbelicht. Binnen de Varkens- en pluimveehouderij opleiding bij Aeres Hogeschool Dronten werd hier al een vak over aangeboden en sinds dit collegejaar volgt ook de opleiding Dier- en Veehouderij dit spoor.
Naast de aangeboden vakken is dit voorjaar ook een minor mengvoerproductie van start gegaan (figuur 1). Dit jaar is er een pilot gedraaid met vijf studenten. Een kleine groep enthousiaste studenten, met verschillende achtergronden en kennisniveaus op het gebied van mengvoerproductie. Waar de een al als operator aan de slag was had de ander nog nooit een fabriek van binnen gezien. Interessegebied varieerde van pluimvee en varkens tot rundvee en zelfs kleine huisdieren. Overkoepelende factor was dat de vijf studenten bijna zijn afgestudeerd en in de mengvoerwereld aan de slag willen.
De minor bestaat uit drie onderdelen, namelijk vakkennis, een bedrijfsopdracht en een actualiarapport. Ten eerste een onderdeel wat voor hen allemaal hetzelfde was, namelijk vakkennis. In dit onderdeel was er ruimte voor theoretische achtergrond tot praktische toepassing. Er zijn verschillende (gast)lessen en excursies georganiseerd en de studenten hebben in onze fabriek in Barneveld (Aeres training centre international) de cursus praktische procestechnologie gevolgd (figuur 3). Onderwerpen varieerden van de procestechnologie in het mengvoerbedrijf tot zelf mengen en van grondstoffen tot het effect van korrelkwaliteit op het dier. Ook aan verkoop en marketing is aandacht besteed.
Met de verschillende achtergronden, hadden de studenten ook verschillende interesses die tot hun recht kwamen in de keuze van de bedrijfsopdracht. Hierbij moesten de studenten een praktisch probleem op gebied van mengvoer onder de loep nemen. Aan de hand van een literatuurstudie en een klein experiment hebben de studenten zich verdiept in de toepasbaarheid van insecten in mengvoer voor leghennen, het beperken van melasse zonder verlies van korrelkwaliteit en het verminderen van de hoeveelheid gruis in hondenbrok. Over het eerst genoemde thema leest u hieronder meer.
In het kader van de actualia hebben de studenten een actueel thema in de mengvoerindustrie gekozen, waarover ze wetenschappelijke artikelen hebben gezocht en samengevat, om deze kennis met een pakkende slogan toegankelijk te maken voor de praktijk. Deze thema’s zijn verwerkt in een webinar, georganiseerd door de studenten zelf. Hiervoor hebben ze hun eigen presentaties gecombineerd met twee gastsprekers die de studenten uitgenodigd hebben. Zo’n veertig geïnteresseerden uit de mengvoerindustrie hebben aan het webinar deelgenomen. Meer informatie over het webinar volgt aan het eind van dit artikel.
Al met al is deze nieuwe minor wat ons betreft een succes. Door de kennis van de vele partijen in de mengvoerindustrie in te zetten om onze studenten een goed beeld te geven van alle factoren die hierbij komen kijken, zijn ze beter voorbereid op een carrière in de mengvoerindustrie.
Vanaf komend collegejaar zijn ook op aanmeldingen vanuit andere HBO opleidingen en het werkveld mogelijk. Voor meer informatie, kijk op https://www.kiesopmaat.nl/modules/vilentum/DVO/142115/ of neem contact op via e.steenhuisen@aeres.nl
Ervaring studenten
Daan van Leeuwen – Student varkens- en pluimveehouderij
Afgelopen halfjaar hebben wij, vijf studenten van de Aeres Hogeschool Dronten, de minor mengvoerproductie gevolgd. Tijdens deze minor hebben we alle facetten van de mengvoerproductie kunnen zien. Dit begon met algemene lessen van de mengvoersector naarmate er steeds meer verdieping in kwam. Zo hebben we twee dagen in de voerfabriek in Barneveld zelf mogen ervaren hoe zo’n fabriek nu te werk gaat en hebben we uiteindelijk onze eigen brokken geperst. Tevens zijn we op excursie geweest naar verschillende mengvoerfabrieken en naar een varkenshouder die zijn eigen voer mengt. Erg leerzaam en mooi dat we hier ondanks Corona toch bij konden zijn. Verder hebben we les gehad over nutriënten, grondstoffen, sales, marketing, korrelkwaliteit, dierbehoeften, premixen, procestechnologie en zelf mengen. Kortom het hele plaatje met betrekking tot de mengvoersector. Het was ook erg interessant dat er meerdere gastlessen waren, zodat we een nog duidelijker beeld kregen over wat er allemaal speelde. Het was mooi dat de theorie veelal met de praktijk verbonden werd, zodat je wist wat je had geleerd. Doordat er nog een bedrijfsopdracht verbonden zat aan de minor, mochten wij ook daadwerkelijk onze kennis toepassen voor een bedrijf. Zodoende zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar brokkwaliteit, insecten in diervoeders en is er gekeken naar de structuur in petfood. Op het einde hebben we met ons vijven nog een webinar in elkaar gezet omtrent dierlijke eiwitten in diervoeding. Hierbij hadden we twee gastsprekers die er meer over hebben verteld. Uiteindelijk hebben er zo’n veertig personen meegedaan met de webinar. Al met al een geslaagde eerste keer van de minor Mengvoerproductie. We zijn een stuk rijker aan kennis nu!
Je hebt zojuist een artikel gelezen uit onze Pluimveekrant! De pluimveekrant gratis op de mat?