De varkenshouderij innoveert volop. Ondernemers ontwikkelen nieuwe concepten en zoeken naar manieren om een economisch rendabel bedrijf te runnen, dat maatschappelijke geaccepteerd wordt én voldoet aan de gestelde overheidsdoelen. Er zijn verschillende soorten van subsidie die u kunnen ondersteunen bij de uitvoer van uw plannen.
Mogelijkheden voor subsidie
Dat er subsidiemogelijkheden zijn voor ondernemers die investeren in technische, hightech innovatie is vaak wel bekend. De relatie met de agrarische sector en veehouderij wordt echter minder vaak gelegd. Terwijl er ook voor deze sectoren interessante subsidiekansen zijn.
Innovatieve veehouderij
Een van de belangrijkste doelen van het overheidsbeleid is het verminderen van emissies. De veehouderij speelt een belangrijke rol bij het behalen van deze reductiepercentages en innovatie is daarvoor essentieel. De overheid verleent graag financiële steun voor de ontwikkeling en realisatie van nieuwe technieken. Tot en met het einde van 2021 kunt u als varkenshouder nog gebruikmaken van verschillende subsidiemogelijkheden.
Subsidie brongerichte verduurzaming
De Subsidie brongerichte verduurzaming (Sbv) ondersteunt de zoektocht naar innovatieve technieken om emissies aan de bron te reduceren. Het kan hierbij gaan om zowel management- als technische innovaties. Ideaal is uiteraard een stal waarbij integraal duurzame emissie bij de bron wordt voorkomen door een samenspel van beide.
De innovatiemodule van de Sbv opent in het vierde kwartaal van 2021. Tijdens voorgaande openstellingen dienden ondernemers onder meer aanvragen in die zich richtten op specifieke voersamenstellingen die de productie van emissie moeten voorkomen. Daarnaast kwamen er aanvragen binnen voor nieuwe systemen die mest en urine van elkaar scheiden. Heeft u een goed idee om emissie vanuit de bron te reduceren? Dan is deze subsidieregeling interessant voor u.
Naast de innovatiemodule kent de regeling ook een module voor fysieke investeringen. Wilt u investeren in een bewezen techniek om emissies te verlagen? Dan krijgt u een deel van het investeringsbedrag terug. Per openstelling publiceert de overheid een lijst met investeringen die in aanmerking komen voor subsidie. Naar verwachting wordt in het derde kwartaal 2021 bekend hoe deze lijst eruitziet.
Jonge landbouwers
De POP3 Jonge landbouwers-regeling blijft voor jonge boeren een heel interessant instrument om te investeren in de modernisering van hun onderneming. De regeling opent in december 2021 weer in alle provincies. Iedere provincie bepaalt zelf welke investeringen subsidiabel zijn. De te verkrijgen subsidie voor investeringen in bedrijfsmiddelen kan oplopen tot maar liefst € 20.000.
Let op: u moet eerst een aanvraag indienen, dan pas mag u de investeringsovereenkomst aangaan.
Fiscale regelingen
Gedurende het hele jaar kunt u gebruikmaken van verschillende fiscale regelingen. Denk hierbij aan de Milieu-investeringsaftrek, de Energie-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving Vamil. Alle investeringen die hiervoor in aanmerking komen, vindt u terug op de Energielijst en Milieulijst.
Gaat u een stal bouwen of verbouwen? Dan kan het interessant zijn om gebruik te maken van de Maatlat Duurzame Veehouderij. Uw voordeel kan, afhankelijk van uw fiscale situatie, fors oplopen. De eisen om deel te kunnen nemen aan deze regeling worden wel ieder jaar aangescherpt. Het is daarom raadzaam om al in de ontwerpfase contact op te nemen met uw subsidieadviseur om te kijken of uw plannen aan de eisen voldoen. Dit geldt ook voor de investering in overige bedrijfsmiddelen. Door al in de offertefase kennis in te winnen over een specifieke investering voorkomt u dat u fiscaal voordeel misloopt.
Let op: u moet uw aanvraag voor fiscaal voordeel binnen drie maanden na het aangaan van een koopovereenkomst ingediend hebben.
Personeel
Besteedt u als ondernemer tijd aan het opleiden van de nieuwe generatie varkenshouders? Vergeet dan niet voor september de subsidie Praktijkleren aan te vragen. U ontvangt de tegemoetkoming voor de begeleiding van onder andere bbl-leerlingen in het schooljaar 2020-2021. Ook dit jaar komen varkenshouders naast de subsidie weer in aanmerking voor een bonus. Vorig jaar bedroeg die maar liefst € 1.500 per leerling. Vergeet de subsidie dus niet aan te vragen!
Duurzame energie
Voor investeringen in duurzame energie heeft u diverse subsidiemogelijkheden. Welke regeling het beste past, hangt af van uw specifieke plannen en situatie. De SDE++-subsidie kan bijvoorbeeld interessant zijn als u energie gaat opwekken om terug te leveren aan het net. De regeling opent opnieuw in het derde kwartaal.
Bron: ABAB