De Agricultural Research Service (ARS) van het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft vandaag aangekondigd dat een kandidaat-vaccin tegen het Afrikaanse varkenspest is aangepast; om te groeien in een cellijn. Zo zijn er geen levende varkens nodig voor het produceren van het vaccin.
“Dit opent de deur voor grootschalige vaccinproductie; wat ook een waardevol hulpmiddel is voor de mogelijke uitroeiing van het virus”, vertelt senior ARS-wetenschapper Dr. Manuel Borca.
Uitdagingen van vaccinproductie
Deze ontdekking, benadrukt in de Journal of Virology, overwint een van de grootste uitdagingen voor de productie van een vaccin tegen Afrikaanse varkenspest. Het nieuw ontwikkelde vaccin, gekweekt in een continue cellijn – dat wil zeggen onsterfelijk gemaakte cellen die zich continu of anderszins voor onbepaalde tijd delen – heeft dezelfde kenmerken als het oorspronkelijke vaccin dat is geproduceerd met verse varkenscellen.
Niet langer afhankelijk van levende varkens
“Traditioneel gebruikten we vers geïsoleerde varkenscellen om vaccinkandidaten te produceren. Dit vormt een ook belangrijke beperking voor grootschalige productie”, zei senior ARS-wetenschapper Dr. Douglas Gladue. “Maar, nu kunnen we de kenmerken van het vaccin behouden en dan tegelijkertijd repliceren in in het laboratorium gekweekte celculturen. We zijn daarom niet langer afhankelijk van het verzamelen van verse cellen van levende varkens. “
Vaccin voor Afrikaanse varkenspest
Er zijn momenteel geen commerciële vaccins beschikbaar om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Er zijn ook geen uitbraken geweest in de Verenigde Staten; maar naar schatting zou een nationale uitbraak in twee jaar tijd minstens $ 14 miljard kunnen kosten. In tien jaar tijd zou dat zelfs nog verder oplopen naar $ 50 miljard.
Bron: ARS