Op 24 februari opent voor de tweede keer de Subsidie brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). Om de subsidie nog doeltreffender en toegankelijker te maken is de regeling aangepast. Wilt u als ondernemer werken aan innovatie of verduurzaming van uw stallen?
Sbv voor verduurzaming stallen
De Subsidie brongerichte verduurzaming is gericht op de ontwikkeling en uitrol van integrale, brongerichte emissiereducerende maatregelen. Zowel bestaande als nieuwe stalsystemen komen in aanmerking en de focus ligt op broeikasgas- en stalemissies. De maatregelen moeten niet alleen een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van mens en dier, maar ook aan het behalen van de gestelde klimaat- en milieudoelen. De regeling is in 2020 voor de eerste keer opengesteld en heeft mooie projecten opgeleverd. Voor 2021 zijn er verschillende wijzigingen doorgevoerd die de regeling nog interessanter maken.
Wijzigingen innovatiemodule
De Sbv bestaat uit een innovatie- en investeringsmodule. De doorgevoerde wijzigingen hebben betrekking op de innovatiemodule. Met deze module kunt u subsidie verkrijgen voor de uitvoering van onderzoek en de investering in innovaties met een brongerichte aanpak. Dit zijn de mogelijkheden:
- Het aantal sectoren dat een aanvraag kan indienen voor de aankomende openstellingsronde is uitgebreid. Ook leghennenhouderijen en vleeskuikenhouderijen kunnen meedingen.
- Het voortaan mogelijk om enkel een aanvraag in te dienen voor het uitvoeren van emissiemetingen. Subsidiabel zijn alle activiteiten gericht op het uitvoeren van effectmetingen naar de werkelijke emissiereductie van investeringen of managementmaatregelen die in de onderzoeks- en ontwikkelfase zijn onderzocht. De realisatietermijn voor deze aanvragen bedraagt dan ook twee jaar.
- Het subsidiabele percentage voor industrieel onderzoek is verlaagd van 50% naar 25%, exclusief projectspecifieke ophogingen. Voorbeelden hiervan zijn projecten die bijdragen aan gestelde milieudoelen of dierenwelzijn maar ook uitgevoerd worden door een jonge landbouwer. Door de verlaging is het percentage nu gelijk aan dat voor experimentele ontwikkeling.
- In 2020 kon u alleen innovatieprojecten indienen gericht op een investering óf een managementmaatregel. Deze regel is komen te vervallen. Ook innovatieprojecten die beide activiteiten combineren zijn vanaf 2021 subsidiabel.
- Haalbaarheidsstudies komen vanaf 2021 niet meer in aanmerking voor subsidie.
Openstelling en budget
Bent u geïnteresseerd in de Sbv, dan kunt u vanaf 24 februari 2021 tot en met 4 mei 2021 een aanvraag indienen. Per innovatieproject en diercategorie zijn plafonds gepubliceerd.
- Varkenshouderijen:
- € 7.360.000 als het innovatieproject betrekking heeft op investeringen, eventueel in combinatie met managementmaatregelen.
- € 1.840.000 als het innovatieproject betrekking heeft op managementmaatregelen.
Bron: Subsidiefocus