Hoe wordt het moment van winstneming bepaald als u deelneemt aan de saneringsregeling varkenshouderij? En hoe zit het fiscaal gezien bij een samenloop van deelname aan de saneringsregeling en de steunmaatregelen vanuit de overheid in het kader van de coronacrisis? Een overzicht.
Moment van winstneming saneringsregeling
In welk jaar moet u het ontvangen bedrag van de subsidieregeling verantwoorden in uw financiële administratie? Oftewel, in welk jaar wordt de winst genoten? Om dat moment te bepalen, wordt uitgegaan van het zogenoemde goedkoopmansgebruik. Dit zijn de uitgangspunten voor de bepaling van het moment van winstneming:
- Moment van subsidieaanvraag: niet toegestaan om winst te nemen;
- (Voorwaardelijke) subsidieverlening: kan winst worden genomen;
- Moment van definitieve subsidievaststelling: moet uiterlijk winst worden genomen;
- Moment van subsidie uitbetaling: in beginsel niet relevant voor bepalen moment winstrealisatie.
Dit betekent dat u uiterlijk op het moment dat u aan alle in de saneringsregeling genoemde voorwaarden en verplichtingen voldoet; de subsidie tot de (stakings-)winst moet rekenen. De keuze voor het moment van winstnemen geldt in beginsel per afzonderlijk bedrijfsmiddel.
Voorschot op saneringsregeling
Als u heeft deelgenomen aan de saneringsregeling, heeft u mogelijk in 2020 al een voorschot ontvangen. Aangezien dit waarschijnlijk nog een voorwaardelijke ontvangst betreft; kan dit voorschot als voorwaardelijke post op de passiefzijde van de balans worden opgenomen. In principe bestaat er immers nog kans dat het voorschot moet worden terugbetaald als u niet aan alle voorwaarden voldoet.
Tegemoetkoming Vaste Lasten
Als uw onderneming omzetverlies heeft door de coronamaatregelen, dan kunt u onder voorwaarden; via de Tegemoetkoming Vaste Lasten (hierna: TVL-regeling) subsidie aanvragen. Het is in principe niet geheel uitgesloten dat u onder omstandigheden zowel in aanmerking komt voor de saneringsregeling als de TVL-regeling.
Een van de voorwaarden van de TVL-regeling is dat bij het verkrijgen van de subsidie een maximum is gesteld aan de te ontvangen overheidssteun in het betreffende jaar. Vanuit de regelgeving blijkt dat bij deze overheidssteun enkel de overheidssteun in het kader van corona gerelateerde maatregelen wordt bedoeld. De inkomsten vanuit de saneringsregeling vallen daar dus niet onder. Daarnaast blijkt dat de inkomsten uit de saneringsregeling voor de TVL-regeling niet als omzet worden meegerekend.
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)
De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies (ten minste 20% en per april 2021 ten minste 30%). Deze werkgevers kunnen, indien zij aan alle voorwaarden voldoen, een aanvraag indienen bij het UWV voor een tegemoetkoming in de loonkosten en hiervoor een voorschot ontvangen. Bij deze regeling wordt uitdrukkelijk wel naar de totale omzet in een bepaald periode gekeken.
Zoals hierboven omschreven, kan een ontvangen voorschot saneringsregeling, afhankelijk van de keuze van het moment van winstneming, als overlopende post op de balans worden opgenomen. Het gevolg hiervan is dat dit vooruit ontvangen bedrag niet tot de omzet van 2020 behoort en dus niet meegenomen wordt in de beoordeling of u aanspraak maakt op de NOW-regeling voor 2020.
Gelijktijdige deelname
Het is dus mogelijk dat u deelneemt aan de saneringsregeling en gelijktijdig in aanmerking komt voor de TVL-regeling dan wel de NOW-regeling. Maar let op. Dit artikel geeft enkel de fiscale kwalificatie van het voorschot dat wordt ontvangen in het kader van de saneringsregeling weer. Er kan geen zekerheid geboden worden of een eventuele samenloop van de subsidie, op basis van de TVL- dan wel NOW-regeling en de saneringsregeling, om andere redenen niet mogelijk is.
Bron: ABAB