Na maanden hard werken is het dan eindelijk zover: Het portaal voor het indienen van aanvragen voor de SBV-regeling is gesloten en Jovas ’s-Heerenberg heeft voor 4 stalsystemen in varkensstallen en 1 stalsysteem voor de geitenhouderij (mee)ingetekend. De Subsidieregeling Brongerichte Verduurzaming van stal- en managementmaatregelen richt zich op het onderzoeken en ontwikkelen van innovaties voor stallen. Totaal zijn er meer dan 50 aanvragen bij het RVO ingediend.
Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet de emissie van ammoniak en methaan met minimaal 50% en voor geur (behalve melkvee) minimaal 25% aan de bron te worden gereduceerd. Deze regeling komt jaren na de opmars van het gebruik van luchtwassers in veestallen. Door een luchtwasser achter een stal te plaatsen, konden hoge reducties worden behaald. Een groot nadeel van een luchtwasser is echter het benodigde centrale luchtafvoerkanaal waardoor bij brand het vuur zich binnen vijf minuten door de gehele stal kan verspreiden.
Jarenlang actief in directe bronaanpak emissiereductie
Jovas Agro International B.V. is al jaren actief in directe bronaanpak en heeft diverse onderzoeken gedaan naar de emissiereductie van ammoniak. Momenteel loopt er ook een onderzoek in Duitsland waarbij de omschakeling is gemaakt van luchtwasser naar directe bronaanpak. De metingen hiervan zien er veelbelovend uit. Voor de eerste openstelling van de SBV-regeling is Jovas betrokken bij vier varkenshouderijen en één geitenhouderij. Helaas konden voor 2 kalverhouderijen niet op tijd de benodigde documenten van de kennisinstellingen van bijv. WUR. Ilvo of TNO verkregen worden. Naast de veehouderijen werkt Jovas samen met HV Advies voor de begeleiding en sturing en Wijnen Machines voor de besturing en mechanische delen.
Combinatie van mestgoten en klepel- of spoelsysteem
Voor de varkenshouderij lanceert Jovas speciaal voor deze SBV-regeling het JOVAS DUOSEP separatiesysteem. Dit innovatiesysteem dankt zijn naam aan het scheiden (SEPareren) aan de bron van twee (DUO) stromen, namelijk mest en urine/mors- reinigingswater. Uniek hierbij is de combinatie van mestgoten en een klepelsysteem of spoelsysteem. Door het toepassen van Nano coating en koeling op de goten, kan er nog meer worden bespaard en de emissie uit de put bijna op nul worden gezet.
Volgens berekeningen van Wageningen University Research behaalt het DUOSEP systeem de volgende emissiereducties:
- Methaan tot 90%
- Ammoniak tot 85%
- Geur tot 60%
- Fijnstof tot 60%
Door een goed doorlatend rooster te leggen met goede grip, wordt het mestgedrag optimaal gestuurd en is de emissie van ammoniak vanaf het rooster zo klein mogelijk. Het emitterend mestoppervlak is daarnaast zeer beperkt bij het DUOSEP systeem.
Geuremissie wordt verlaagd
Er kan ook een onderscheid worden gemaakt in het feit dat varkens ‘ruiken’ en dat mest ‘stinkt’. Door mest snel af te voeren, wordt de geuremissie sterk verlaagd. Een schoon en fris hok zorgt ook voor minder emissie van stof en voor natuurlijk gedrag bij het dier. Door te kijken naar de wensen van het dier en zijn gedragingen hierop, kan het mestgedrag en hiermee de reinheid van het hok sterk worden beïnvloed.
Bronscheiding in varkensstallen
Opmerkelijk in de SBV-regeling is de emissiereductie van methaan. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er ruwweg 75% van het biogaspotentieel verdwijnt in de eerste vier maanden vanwege de hoge temperatuur van mest in traditionele stallen. Door bronscheiding toe te passen, kan specifieker worden bemest met minder verliezen. Hierdoor is er ook minder CO? emissie aangezien er minder mineralen over lange afstand worden vervoerd. Mineralen zoals stikstof zijn bovendien sneller beschikbaar voor de plant. Het voordeel van het behouden van methaan in de mest wordt nu nog niet meegenomen voor stalsystemen, maar hiermee is het innovatiesysteem ‘DUOSEP’ wel toekomstbestendig.