PIA bestaat in verschillende vormen: acuut, chronisch en subklinisch. PIA is in geringe tot ernstige mate verantwoordelijk voor gezondheidsproblemen op varkensbedrijven. Hoe kan voeding via het drinkwater bijdragen aan het reduceren van PIA?
Wat is PIA?
PIA komt voor bij zowel biggen na het spenen, tijdens opfok en in de vleesvarkenfase en wordt veroorzaakt door de gram negatieve bacterie Lawsonia Intracellularis. Andere benamingen voor PIA zijn ileitis of tuinslangdarm. De reden voor deze laatste benaming is het dat PIA leidt tot een verdikking van het laatste stuk van de dunne darm. Door deze verdikking kunnen voedingsstoffen uit de darm moeilijker worden opgenomen in het bloed. Het dier kan zo een tekort krijgen aan voedingsstoffen, terwijl er wel voldoende gegeten wordt. Dit heeft tot gevolg dat de groei vertraagd en de voerconversie verslechterd.
PIA reduceren met voeding
De meest toegepaste manieren om de problemen van PIA te reduceren zijn medicatie en vaccinatie. Maar het is ook mogelijk om met voeding de gevolgen van PIA te reduceren en de weerstand van de dieren op pijl te houden. Omdat PIA al bij de biggen kan plaatsvinden start het programma direct na spenen. Direct na het spenen maken biggen nog onvoldoende zuur aan om de barrière functie van de maag tegen pathogene uit de omgeving te handhaven. In deze periode na het spenen kan de barrièrefunctie van de maag hersteld worden door het toevoegen van organische zuren (met name de korte keten vetzuren) via het drinkwater. Het laag houden van de pH in de maag leidt ook tot een betere vertering van eiwitten, zodat deze in hogere mate ter beschikking komen voor het dier. Ook bij opleg in de vleesvarkenstal kunnen organische zuren (met name de korte keten vetzuren) via het drinkwater de gezondheid ondersteunen.
Daarbij is het mogelijk om via het drinkwater goed opneembare nutriënten toe te voegen, die niet verteerd hoeven te worden en direct kunnen worden opgenomen. Hierdoor worden de dieren meer robuust en verbeterd de weerstand tegen indringers zoals Lawsonia Intracellularis, de veroorzaker van PIA.
Kanters producten via het drinkwater
Kanters Special Products heeft producten die kunnen bijdragen aan het reduceren van PIA:
Ultimate Acid, een synergetisch mengsel van organische zuren met de mineralen koper en zink in een hoog beschikbare chelaat vorm
Premium Acid, een mengsel van organische zuren met oligosachariden voor gewenste fermentatie processen
Nutriforte, een vloeibaar voedingssupplement op basis van organische zuren, aminozuren, vitamines en mineralen.
Ga nu de uitdaging aan en reduceer PIA problemen met de producten van Kanters Special Products!
Ook dit jaar staan wij op de beurs LIV Hardenberg. Wij verwelkomen u graag van 22 t/m 24 oktober op deze beurs.
U kunt ons vinden in:
Hal 4
Standnr: 422
Voor meer informatie neem contact op met Kanters Special Products.
Tel: 0499 – 425 600
E-mail: info@kanters.nl
Website: www.kanters.nl