Voercoöperatie Vitelia investeerde de laatste jaren al fors in de innovatie van haar voerfabrieken om zich zo te onderscheiden met de beste kwaliteit voer voor dieren in elke fase van hun leven. Zo kwam er een flexibele Pegasus® Menger, een Magi-Con persinstallatie en Magi-Mill maalinstallatie. Daarmee kan Vitelia nu beter verteerbaar voer in uiteenlopende structuren en samenstellingen maken. Deze maand investeerde Vitelia in twee innovatieve hamermolens met automatische zeefwisselaar en een extra groot zeefoppervlakte. “Met de innovatieve hamermolens beoogt Vitelia de capaciteit van haar voerfabriek met 10 % per jaar te verhogen. Deze investering past in het beleid om kwalitatief hoogwaardig voer te maken op een zo efficiënt mogelijke manier” zegt directeur Stefan Kuijpers.
Omzetgroei maakt uitbreiding van productiecapaciteit nodig
Stefan Kuijpers: “Exact de juiste kwaliteit voer voor dieren in elke fase van hun leven om daarmee de groei, prestatie en (darm)gezondheid van deze dieren zo goed mogelijk te ondersteunen. Dat is voor Vitelia de ultieme openbaring van voerkwaliteit. Daarom investeerden we de laatste jaren al fors in productietechnieken, logistiek en automatisering waarmee “voer op maat” gemaakt en geleverd kan worden. In ons voortdurende streven naar meer kwaliteit en flexibiliteit stuitte Vitelia op de hamermolens als beperkende factor in het productieproces. Door groot onderhoud aan de molens kwamen we bovendien op korte termijn voor een flinke kostenpost te staan. We gingen daarom op zoek naar nieuwe innovatieve hamermolens die de flexibiliteit en capaciteit van het productieproces ondersteunen. We benaderden daarvoor onze huisleverancier Dinnissen Process Technology vanwege haar kennis, specialisatie en betrouwbaarheid van haar medewerkers.”
Ingenieuze constructie van de zeefplaten zorgt voor een groter zeefoppervlakte
“Hamermolens zijn speciaal geschikt voor het malen van zachte tot middelharde producten zoals granen, eiwithoudende grondstoffen en mineralen tot fijnheden van 150 micron tot 3,5 mm. In de hamermolen van Dinnissen slingeren vrij hangende slaghamers met een hoge snelheid rond in de maalkamer. Door de centrifugaal kracht die tijdens het rondslingeren van de hamers ontstaat, slaat het product fijn tegen de speciale breekplaten aan de binnenzijde van de maalkamer. Daarna verlaat het vermaalde product, via speciale zeefplaten de maalapplicatie. Juist de zeefoppervlakte en de perforatie van de zeef bepalen de capaciteit, kwaliteit en effectiviteit van het zeefproces. Om de productiecapaciteit van de hamermolen voor Vitelia te vergroten, investeerde Dinnissen in de innovatie van deze cruciale factoren. Er werd een nieuwe manier bedacht om de zeefplaten in de maalkamer te construeren. Daardoor is de zeefoppervlakte vergroot en wordt de zeefcapaciteit automatisch verhoogd. Datzelfde geldt voor de breekplaten in de hamermolen. Ook deze zijn door een slimme constructie vergroot waardoor de capaciteit van de hamermolen werd verhoogd. De zeefhouderkamer werd bovendien uitgerust met een extra brede en automatisch te openen zeefbekken. Door de toevoeging van deze faciliteit, is er meer ruimte voor onderhoud en het eventueel verwijderen van beschadigde zeven. Daardoor staat de nieuwe hamermolen van Dinnissen tijdens onderhoudswerkzaamheden minder lang stil. De nieuwe hamermolen kent een snelheid van maximaal 1500 toeren per minuut. De hamermolen kent daardoor een langere levensduur en een lager energieverbruik dan zijn voorgangers. De geïntegreerde stenenvangers en magneten voorkomen het beschadigen van de zeven door ijzerdeeltjes of harde voorwerpen. In bepaalde situaties zoals bij pluimveevoeders, gaat Dinnissen zeefplaten met een perforatie van 3,5 tot 8 mm toepassen. We verwachten dat daarmee een capaciteitsverhoging van 20% per geïnstalleerde kilowatt haalbaar is” aldus Henri Michiels van Dinnissen.
Mechatronische zeefwisselaar biedt optimale flexibiliteit en beperkt de stilstand tijd
Voor de nieuwe hamermolen ontwikkelde Dinnissen een nieuwe innovatieve zeefwisselaar die meer snelheid, gemak en zekerheid biedt voor Vitelia als ze van grondstof en productspecificatie wisselt. De automatische zeefwisselaar biedt plaats aan 4 sets verschillende zeefplaten. Daardoor kan automatisch worden gekozen voor de juiste perforatie waarmee de ideale maalstructuur en –fijnheid van voersoorten wordt bepaald. Het mechatronische zeefwisselsysteem regelt automatisch de toepassing en plaatsing van de juiste zeefplatenset in de hamermolen van Vitelia. Na het beëindigen van het productieproces regelt de zeefwisselaar ook het verwijderen en opbergen van de zeefset binnen 40 seconden. Daardoor kunnen zeven snel worden gewisseld en wordt de stilstand tijd van de hamermolen beperkt. Bovendien wordt de kans op het gebruik van de verkeerde zeefplaten verkleind. De automatische zeefwisselaar kan ook worden uitgevoerd met een zeefdetectiesysteem. Daarmee is het mogelijk beschadigingen vanuit de controlekamer te signaleren.
Ingrijpende weekendoperatie om afnemers niet te belasten
De nieuwe hamermolens van Dinnissen zijn deze week geplaatst in de voerfabriek van Vitelia in Oirlo. De omvangrijke operatie is goed verlopen en werd in het weekend uitgevoerd zodat afnemers van Vitelia er zo min mogelijk overlast van ondervinden. Bij de operatie zijn zo’n 50 medewerkers betrokken van Dinnissen, Vitelia en automatiseerder Imtech. Meer informatie over de nieuwe hamermolen van Dinnissen vindt u op www.dinnissen.nl.